Kemijski gigant BASF očekuje veliki pad dobiti u ovoj godini, najavljeno i otpuštanje 2.600 radnika

Foto: Martin Lopez/Pexels

Njemački kemijski div BASF izvijestio je da očekuje oštar pad dobiti i prihoda u ovoj godini, istaknuvši slabu potražnju klijenata u industriji.

Hina piše da bi, kada se izuzmu posebne stavke, dobit prije kamata i poreza (EBIT) trebala u ovoj godini iznositi od 4,0 do 4,4 milijardi eura, izračunali su, snizivši dosadašnju procjenu za oko 800 milijuna eura. Lani je, pak, iznosila 6,9 milijardi eura.

Prihod bi se trebao kretati u rasponu od 73 do 76 milijarde eura, što je oko 10 milijardi eura manje no što su do sada očekivali. Prošle su godine imali prihod od 87,3 milijarde eura.

U drugom tromjesečju prilagođena dobit prije kamata i poreza bila je upola manja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i iznosila je 1,01 milijardu eura. Prihod je smanjen za četvrtinu, na 17,3 milijarde eura.

Već u listopadu prošle godine BASF je upozorio na strukturalno slabu potražnju u Europi i dodao da planira smanjiti troškove. U ovoj godini krenuli su u realizaciju plana koji predviđa otkaze za 2600 radnika u europskim pogonima.

Kompanija napominje da polazi od pretpostavke o „privremenom oporavku” u drugoj polovini jer će globalna potražnja za robom široke potrošnje biti slabija no što se očekivalo.

Ključnu ulogu odigrat će Kina koja čini više od 40 posto globalne potražnje za kemikalijama, ali njezino gospodarstvo sporo se oporavlja od posljedica strogih mjera suzbijanja pandemije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari