Zasićeno tržište čipova “otopilo” tromjesečnu dobit Samsung Electronicsa

pixabay.com
Mikročip, ilustracija; Foto. Pixabay.com

Južnokorejski tehnološki div Samsung Electronics izvijestio je da mu se operativna dobit u drugom tromjesečju vjerojatno smanjila za 96 posto zbog oštrog pada cijena čipova u uvjetima prekomjerne ponude.

Najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova i pametnih telefona procjenjuje da mu je operativna dobit u razdoblju od travnja do lipnja pala na 600 milijardi wona (422,6 milijuna eura). U istom prošlogodišnjem razdoblju, objavila je Hina, iznosila je 14,1 bilijuna wona.

To bi bio najslabiji Samsungov rezultat od prvog kvartala 2009. godine, kada mu je operativna dobit iznosila 590 milijardi wona, prema podacima tvrtke.

U prva tri ovogodišnja mjeseca kompanija je u poslovanju sa čipovima zabilježila gubitak od čak 4,58 bilijuna wona zbog pada cijena memorijskih čipova i snižene vrijednosti zaliha.

Analitičari procjenjuju da bi u trećem tromjesečju cijene čipova trebale “dotaknuti dno”, dodajući i da bi njihov oporavak u početnoj fazi mogao biti spor.

“Očekuje se da će ozbiljan oporavak cijena DRAM memorijskih čipova krenuti u četvrtom tromjesečju, a dvoznamenkaste stope rasta na kvartalnoj razini očekuju se od druge polovine 2024.”, rekao je voditelj istraživanja u Hyundai Motor Securities Greg Roh, prenosi Hina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari