Nijemci gube povjerenje u državu

Foto: Unsplash

Nijemci imaju sve manje povjerenja u svoju javnu upravu. Tek 27 posto ispitanika, dva postotna boda manje nego godinu dana ranije, reklo je da je država sposobna ispunjavati svoje obveze. Uz to, sada 69 posto ispitanika – prema 66 posto godinu ranije – kaže da je javna uprava preopterećena, rezultati su istraživanja instituta Forsa.

Posebno je loš ugled države u Istočnoj Njemačkoj. Tamo je 77 posto ispitanika sugeriralo da uprava ne funkcionira kako treba zbog preopterećenosti. Na zapadu Njemačke tako se izjasnilo 68 posto, prenosi agencija DPA.

Istraživanje je naručilo Njemačko udruženje državnih službenika.

Nezadovoljstvo je posebno veliko među pristašama desničarske Alternative za Njemačku (AfD) – samo šest posto njih reklo je da je država bila u stanju ispuniti svoje dužnosti. Glasači Kršćansko-demokratske unije (CDU/CSU), vodećeg oporbenog bloka, nešto su optimističniji s 22 posto.

Među pristašama vladajuće koalicije najviše glasača Zelenih ima povjerenje u državnu upravu (52 posto). Među sljedbenicima socijaldemokrata kancelara Olafa Scholza taj je udio 46 posto, dok je 34 posto liberalnih birača državnu upravu ocijenilo dobrom.

U kojim područjima državni raspored? Istraživanje je pokazalo značajne promjene u odnosu na 2022. Dok je prošle godine – nedugo nakon početka rata u Ukrajini – najkritičnija bila opskrba energijom sa 17 posto, sada je to s 26 posto politike azila i izbjeglica.

Tek sedam posto građana sada smatra da država ima problema s opskrbom energijom. Da se Njemačka ne može baviti školskom i obrazovnom politikom te zaštitom klime i okoliša smatra 19 odnosno 17 posto ispitanika.

Nijemci, kao i prethodnih godina, najviše vjeruju vatrogascima, potom medicinskim sestrama, pa liječnicima i njegovateljima. Kao i prethodne godine, većina ispitanika kao najvažniju zadaću države navodi održavanje socijalne pravde u društvu.

Također se pokazalo da je entuzijazam građana za klimatske ciljeve značajno opao. Sada je sedam posto manje ljudi kao vrlo važan zadatak navelo ulaganje u zaštitu klime širenjem obnovljivih izvora energije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari