Nekretnine TOZ Penkale u stečaju prodane za 5,43 milijuna eura

pixabay.com
Grafitna olovka, ilustracija Foto: Pixabay.com

Trgovački sud u Zagrebu za 7. rujna zakazao je ročište za diobu kupovnine ostvarene prodajom nekretnina TOZ Penkale – Tvornice olovaka Zagreb d.d. u stečaju, koje su na drugoj javnoj dražbi bile prodane za 5,43 milijuna eura, odnosno za pola utvrđene vrijednosti. Na ročište, kako prenosi hrt.hr, su pozvani stečajni upravitelj TOZ Penkale i predstavnici kupca, jedinog razlučnog vjerovnika Adria Commodities d.o.o kao novog vlasnika nekretnina nekada iznimno uspješne zagrebačke tvornice sagrađenih na više od 60.000 četvornih metara.

Stečaj TOZ Penkale bio je otvoren u srpnju 2015. Zbog insolventnosti u iznosu od 1,2 milijuna kuna, TOZ Tvornica olovaka Zagreb je odlukom Trgovačkog suda u Zagrebu završila u stečaju. Uslijedila je prodaja imovine radi namirenja vjerovnika, a s obzirom da je tvrtka raspolagala velikom imovinom, koja je, kako se tada cijenilo, višestruko prlazila visinu obveza, očekivalo se da će dugovi biti izmireni a dioničari isplaćeni. TOZ je, kako je tvrdila uprava tijekom 2015. godine, došao u probleme zbog obveza dogovorenih u predstečajnoj nagodbi, a nakon što je istekao dogovoreni dvogodišnji grace period. Prva rata od dva milijuna kuna za obveze iz predstečajne nagodbe dospjela je 31. prosinca, a tvrtka nije uspjela isplatiti sve vjerovnike sto posto. Na to su se nadovezali i problemi s plaćanjem obveza, te neprilika s inozemnim partnerom.

TOZ Penkala osnovana je u Zagrebu 1937. godine. Na početku je bila mali pogon za proizvodnju olovaka i pastela da bi kasnije prerasla u veliku tvornicu za proizvodnju školskog i uredskog pribora. Zagreb je zahvaljujući radu inženjera i izumitelja Slavoljuba Penkale, po kojemu je tvornica TOZ dopunila svoje ime, svojevremeno bio središte proizvodnje olovaka. Penkala je 1906. godine počeo proizvoditi prvu mehaničku olovku u svijetu, a godinu kasnije i prvo nalivpero.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari