Kraš grupa poslovala s 3,02 milijuna eura neto dobiti

kraš.hr
Kraš, Zagreb Foto: preuzeto sa www.kraš.hr

Nerevidirani rezultati poslovanja Kraš grupe, u prvoj polovini 2023. godine pokazuju, kako konsolidirani ukupni prihodi iznose 80,31 milijun eura, što je za 8,17 milijuna eura, odnosno 11,3 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ukupni konsolidirani rashodi u prvom polugodištu iznosili su 76,51 milijuna eura i veći su u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 12,8 posto.

Kraš grupa, u prvom polugodištu, poslovala je s 3,02 milijuna eura neto dobiti, što je za 18 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pod utjecajem i dalje znatnog rasta rashoda, izvijestili su iz ove konditorske industrije.

U ukupnim prihodima, prihodi od prodaje ostvareni su u iznosu od 78,55 milijuna eura, dok ostali poslovni prihodi iznose 1,54 milijuna eura, a financijski prihodi 215 tisuća eura. Pritom prihodi od prodaje na domaćem tržištu iznose 44,18 milijuna eura, s povećanjem od 17,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a rasli su i prihodi od prodaje u inozemstvu za 6,9 posto na 33,27 milijuna eura.

“Kraševi poslovni rezultati, za prvu polovinu ove godine, očekivani su odraz kumulativnih utjecaja na svjetsko pa posljedično i domaće tržište”, istaknuo je predsjednik Uprave Kraša, Allen Halamić navodeći, kako su od travnja prošle godine cijene svih ulaznih troškova sirovina, ambalaže i energenata eksponencijalno rasle.

“Iako bilježimo rast prihoda, rast rashoda i dalje je značajan. I dalje smo snažno usmjereni prema optimiziranju svih naših procesa i troškova, kako bi tu razliku što manje osjetili naši potrošači te se nadamo skorom stabiliziranju cijena ulaznih troškova”, kazao je Halamić.

Halamić napominje i kako se njihovi najavljeni investicijski ciklus u modernizaciju i automatizaciju proizvodnih pogona nastavlja prema planu s ciljem dizanja razine zadovoljstva potrošača, zaposlenika te poslovnih partnera i dioničara.

Ostvarena je EBITDA (financijski izračun koji mjeri profitabilnost društva prije odbitaka) u visini od 8,05 milijuna eura i niža je za 2,9 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok EBITDA marža iznosi 10,05 posto i niža je za 1,57 postotnih poena u odnosu na prošlogodišnju ostvarenu EBITDA maržu.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari