Najavljen program bolje povezanosti dva zagrebačka kvarta vrijedan 34 milijuna eura

Pixabay.com
Zagreb, Foto: Pixabay.com

Uz već započetu izgradnju Ulice kneza Branimira u Sesvetama, Grad Zagreb priprema izgradnju produžetka Kolakove ulice od Dankovečke do Branimirove. 

„Radi se ukupno o izgradnji 2.8 kilometra produljene Kolakove i 3.9 km produljenja Branimirove, s tim da je procijenjena vrijednost investicije u Kolakovu oko 14 milijuna eura, te u Branimirovu oko 20 milijuna eura, što će biti financirano iz gradskog proračuna. Izgradnjom ovih dvaju prometnica otvaramo značajan novi prometni koridor sjeverno od Avenije Dubrava i Zagrebačke ceste u Sesvetama i prometno rasterećujemo središnje prometnice u ove dvije zagrebačke četvrti.”, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Kolakova ulica od Dankovečke do Branimirove definirana je GUP-om Grada Zagreba i Sesveta i predviđa četverotračnu prometnicu. Zbog složenosti se izgradnja predviđa u dvije etape, pri čemu prva etapa predstavlja izgradnju jednog kolnika prometnice u cijeloj duljini zahvata, s po jednim prometnim trakom u svakom smjeru. Druga etapa predviđa izgradnju drugog kolnika što u konačnici predstavlja prometnicu s dva odvojena kolnika, svaki s po dvije prometne trake u jednom smjeru, odvojene zelenim pojasom, i uz planirane pješačko-biciklističke staze. Prometnica je planirana u koridoru koji je paralelan s potocima Trnava i Čučerska reka, koji se zadržavaju kao otvoreni vodotoci i postat će ozelenjeno proširenje cjelovitog prometnog koridora.

Mapa planiranih radova: izvor Grad Zagreb

Krajem godine natječaj za izvođače

Što se tiče razine spremnosti projekta, upravo završava postupak nabave glavnog i izvedbenog projekta za fazu 1 od Dankovečke do Ulice Klin (1.230 metara) i fazu 2 od Ulice Klin do uklapanja na produženu Branimirovu ulicu (1.397 metara), dok je za fazu 3 od Ulice Emanuela Vidovića do spoja na produženu Branimirovu ulicu (205 metara) izrađen glavni projekt i po ishođenju suglasnosti Hrvatskih voda bit će predan na izdavanje građevinske dozvole, izvijestili su iz grada.

Očekuju da će krajem godine bit moguće raspisati nabavu za izbor izvođača, a sredinom 2025. započeti radove na prvoj fazi.

Iz grada podsjećaju da će radovi na prvoj dionici produženja Ulice kneza Branimira u Sesvetama, od Zagrebačke do Brestovečke ulice uskoro biti završeni, a s obzirom na spremnost projekta, sljedeća u izgradnju kreće treća dionica od Ulice Ivana Ančića do Varaždinske ceste, dok će na kraju biti izvedena poveznica, odnosno dionica od Brestovečke ulice do Ulice Ivana Ančića koja je građevinski najsloženija jer uključuje nadvožnjak iznad potoka Vuger i Kašinske ceste te propust iznad planinarskog puta. Radovi na drugoj i trećoj dionici započet će sredinom 2025. godine.

„Realizacijom ovih prometnica Sesvete će dobiti važan sjeverni prometni obilazni pravac kojim će se značajno smanjiti tranzitni promet kroz središte Sesveta. Dubrava će dobiti zatvoreni prometni prsten kojega čine Branimirova, Kolakova, Avenija Gojka Šuška i Mandlova. Ovo će u budućnosti omogućiti promišljanje boljeg oblikovanja središnje prometne osi koju čine Avenija Dubrava i Zagrebačka ulica u Sesvetama na način da se prednost da javnom prometu i da se izvedu šire pješačke i biciklističke staze. Dugoročni nam je cilj da se Avenija Dubrava i Zagrebačka ulica oblikuju kao ugodne gradske ulice s drvoredima i drugim elementima zelene infrastrukture te se od bučnih prometnica transformiraju u mjesta koja su, ne samo privlačna i za pješake i bicikliste, već nude i prostore za susrete i boravak na javnom prostoru.”, istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Danijela Dolenec.   

17 Odgovora

  1. Eto bitno da radr na tome da smanje gužvu, ali mislim da nisu svjesni da to mora neki još veći projekt biti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari