Muzej za umjetnost i obrt traži pomoć Grada Zagreba nakon pronevjere velike svote novca

Wikimedia Commons/Marko Jukić
Muzej za umjetnost i obrt, Foto: Wikimedia Commons/Marko Jukić

Na 32. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba zamjenica pročelnice gradskog ureda za kulturu i civilno društvo, Nikolina Radić Štivić, podnijela je zahtjev za podmirenje obveza Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), da mu se posudi nešto više od 193.500 eura.

MOU je zahtjev za dodatnim sredstvima podnio 13. ožujka 2024. pa nije bio na dnevnom redu, ali je izglasan kao 22. točka o kojoj će se danas raspravljati.

“Prijedlog hitnosti postupka za ovu točku nastao je uslijed činjenice da se Muzej za umjetnost i obrt obratio Gradu Zagrebu kao svom osnivaču sa zahtjevom za osiguravanje dodatnih financijskih sredstava za podmirenje dospjelih nepodmirenih obaveza koje muzej ne može podmiriti. Potreba za dodatnim sredstvima nastala je uslijed izvanredne situacije uzrokovane neovlaštenim isplatama financijskih sredstava muzeja od strane osobe koja je bila zaposlena u muzeju”, rekla je Radić Štivić.

“Za navedene radnje podnesena je kaznena prijava zbog osnovane sumnje u počinjenje više kaznenih djela i u tijeku su izvidi u sklopu kaznenog postupka kao i kontrola financijskog poslovanja muzeja od strane Gradskog ureda za unutarnju reviziju i kontrolu. Kako bi se muzeju omogućio nesmetani rad i spriječio nastanak nenadoknadive štete te daljnjih troškova eventualnih ovršnih postupaka uzrokovanih ovom izvanrednom situacijom, predlažemo Gradskoj skupštini donošenje zaključka o isplati sredstava Muzeju za umjetnost i obrt po hitnom postupku”, dodala je.

Podsjećamo, prošli mjesec je novi ravnatelj muzeja Sanjin Mihelić podnio kaznenu prijavu protiv zaposlenice muzeja zbog sumnje u pronevjeru više stotina tisuća eura proračunskog novca.

Novu točku dnevnog reda vezanu uz muzej predložio je i Ivica Lovrić, član kluba zastupnika Plavog grada i neovisnih. On je tražio izvješće o stanju muzeja, ali njegov prijedlog nije prihvaćen.

“U Muzeju za umjetnost i obrt dogodio se veliki kriminal, otuđeno je 1,35 milijuna eura. Postoje indicije da je otuđen i veliki dio fundusa, odnosno da je oštećen. Tražimo hitno popis fundusa i usklađivanje sa stanjem prije potresa”, rekao je Lovrić.

MUO je, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, u 2021. imao ukupne prihode u iznosu od 2.212.160,64 eura, a ukupni rashodi iznosili su im iznosili 2.083.499,87 eura.

Zastupnici još uvijek nisu odlučili hoće li podmiriti obveze muzeja, ali očekuje se da će tu odluku donijeti do kraja dana.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari