Počinju radovi na najvećoj investiciji u mandatu trenutnog zagrebačkog gradonačelnika

Fotomontaža planiranog projekta: foto PR

Izgradnja multimedijalne Gradske knjižnice i društveno kulturnog centra Paromlin započinje idući tjedan, najavio je danas Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba. Očekuje se da će radovi trajati dvije godine, a sam centar Paromlin rasprostirat će se na gotovo 36.000 m². 

Početak je to revitalizacije bivšeg industrijskog kompleksa, koja se obećavala više od 40 godina, čime će zapušteni prostor u centru grada biti pretvoren u prostor intenzivnog života s brojnim kulturnim i turističkim sadržajima.

„Ova investicija, vrijedna oko 85 milijuna eura, je najveće ulaganje u kulturu i naš najveći pojedinačni kapitalni objekt koji predstavlja ključni korak u oblikovanju novog središta grada. U ovaj prostor se nije ulagalo zadnjih 40 godina i pravi je simbol nebrige bivše vlasti za gradske resurse. Podsjećam i da nas je kad smo preuzeli upravljanje gradom dočekao proračun prema kojem je bivša gradska vlast planirala prodati zemljište Paromlina za privatnu investiciju“, rekao je gradonačelnik Tomašević.

„Nova zgrada Gradske knjižnice i društveno-kulturnog centra bit će multifunkcionalni javni prostor koji će sadržavati knjižnični, društveni te tehnički dio. „Imat ćemo i komercijalne sadržaje kao što su multifunkcionalna dvorana kapaciteta 450 mjesta koja se po potrebi može podijeliti u dvije dvorane, knjižaru, suvenirnicu, izložbeno-galerijski prostor, informatičku učionicu, glazbeni studio i studio za snimanje i reprodukciju zvuka te javnu podzemnu garažu s oko 350 parkirnih mjesta“, rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet te objasnio kako će poseban naglasak biti stavljen na razvoj knjižničnih usluga, a pažnja će biti posvećena i programima namijenjenima mladima i djeci.

Predstavljanje projekta, foto: PR

Zatvara se omiljeno parkiralište

Grad Zagreb planira da se iznos od oko 40 milijuna eura financira kroz provedbu EU mehanizma Integrirana teritorijalna ulaganja na području Urbane aglomeracije Zagreb, dok će se iznos od oko 45 milijuna eura osigurati iz gradskog proračuna te kroz zajam Europske investicijske banke.

„Nova gradska knjižnica i društveno-kulturni centar Paromlin predstavljat će živuću kulturnu jezgru grada Zagreba, koja će biti dostupna čitavoj zagrebačkoj aglomeraciji koja uključuje Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju“, dodao je gradonačelnik Tomašević.

S obzirom na početak izgradnje, od ponedjeljka 8. travnja 2024. zatvara se parkiralište pored Paromlina, te će kao zamjena na raspolaganju biti parkiranje na istočnoj strani Zagrebačkog velesajma, gdje ima dovoljno slobodnih zamjenskih parkirališnih mjesta te koje će od sutra pa sve dok traju radovi na Paromlinu biti besplatno, poručili su iz poglavarstva.

„Na trasi od Velesajma do Glavnog kolodvora ima deset autobusnih linija, a za cijenu parkiranja kod Paromlina od 1,32 eura koju su do sada plaćali, sada mogu kupiti dvije autobusne karte od 0,53 eura kako bi došli od svog parkiranog automobila do Glavnog kolodvora i nazad“, objasnio je gradonačelnik Tomašević. Dodao je kako se, kao srednjoročno rješenje, do kraja godine planira novi parking na Gredelju s oko 380 parkirnih mjesta.

14 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari