Agencija S&P podigla kreditni rejting Zagreba u investicijski

Pixabay.com
Zagreb, Foto: Pixabay.com

Grad Zagreb priopćio je kako mu je nakon 13 godina, agencija Standard&Poor’s (S&P) podigla kreditni rejting iz špekulativnog u investicijski, uz pozitivne izglede.

„Agencija S&P povećala je kreditni rejting Gradu Zagrebu s „BB+“ na „BBB-„, uz pozitivne izglede, zbog poboljšane likvidnosti koja nastavlja jačati uz solidne proračunske rezultate“, priopćio je Grad, navodeći da je tom revizijom kreditne ocjene, nakon 13 godina rejting agencija uvrstila Zagreb u investicijski razred kreditnih ocjena, u kojemu je zadnji put bio 2011. godine.

Agencija navodi da je gradska uprava učinila značajne iskorake u smjeru poboljšanja financijskog upravljanja Gradom, učinkovitog upravljanja likvidnošću kao i u pogledu transparentnosti poslovanja.

Pozitivnim ističu i korištenje EU fondova za poticanje ulaganja i obnovu nakon potresa, ističući povlačenje od oko 200 milijuna eura iz Fonda solidarnosti u svrhu podmirenja troškova obnove infrastrukture, navode iz Grada.

Ponovno povećanje kreditnog rejtinga, nakon samo pola godine od prethodnog, pokazuje povjerenje agencije u naš rad, rezultate i sposobnost da odgovorno upravljamo gradom“, rekao je Tomašević komentirajući treće povećanje rejtinga Grada u posljednjih godinu i pol dana.

Naglasio je kako, zbog takvih financijskim rezultata, za razliku od brojnih drugih gradova, u Zagrebu u mandatu njegove gradske uprave nisu povećane cijene režija, kao ni cijena javnog prijevoza, dječjih vrtića ili domova za starije.

„Uz to, unatoč negativnim učincima Vladine porezne reforme koje je istaknula i agencija S&P, Grad Zagreb ima daleko najveće plaće u Hrvatskoj, uz BDP po glavi stanovnika za 75 posto veći od nacionalnog prosjeka“, istaknuo je gradonačelnik.

Podsjećamo, kreditna agencija S&P u rujnu 2021. je promijenila izglede Zagreba iz negativnih u stabilne, u rujnu 2022. mu je podigla kreditni rejting, u ožujku 2023. je izglede Grada pomakla iz stabilnih u pozitivne, te u rujnu 2023. ponovno podigla kreditni rejting Grada Zagreba. 

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari