Na istarskoj smotri vina grčka malvazija proglašena najboljom

Pixabay.com
Vino, ilustracija Foto: Pixabay.com

Jubilarno 30. izdanje Vinistre, popularne istarske smotre vina, okupila je 85 vinara iz cijele regije. Vinistra danas funkcionira kao moderna organizacija s jasnom strategijom i planovima, koja kontinuirano ulaže u podizanje kvalitete, jačanje identiteta i konkurentnost istarskih vina, istakao je predsjednik udruge Vinistra Luka Rossi.

I dalje ćemo održavati sinergiju svih naših članova jer nas je upravo zajedništvo dovelo tamo gdje smo danas, na vinsku kartu svijeta”, rekao je Rossi.

Istra je i na području poljoprivrede napravila veliki iskorak, posebno u sektoru vinograda i vinarija, ali svoj doprinos dali su i uljari i drugi proizvođači, istakao je istarski župan Boris Miletić.

“Danas je Istra jako dobar brend i na to možemo biti ponosni jer smo odabrali razvoj koji se temelji na dodanoj vrijednosti i kvaliteti. Sinonim Istra zasigurno je i kvalitetno vino”, poručio je Miletić.

Sama manifestacija Vinistra svojevrstan je početak turističke sezone u Poreču te se i ovaj put ostvarila dobra popunjenost smještaja, istakao je porečki gradonačelnik, Loris Peršurić, naglasivši da ova vinska manifestacija danas ima veliko značenje za gospodarski razvoj Istre i Poreča.

Hrvatska ukupno ima u uzgoju više od 250 sorti, prenosi Hina, od toga više od 150 autohtonih istakao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede RH, Tugomir Majdak.

Kao uvod u manifestaciju, u hotelu Parentium Plave Lagune održana je tradicionalna dodjela nagrada vinarima i proizvođačima jakih alkoholnih pića koji su svoje uzorke poslali na 30. Vinistrino ocjenjivanje i 15. Svijet malvazija na kojima je dodijeljeno ukupno 15 platinastih, 178 zlatnih i 78 srebrnih medalja.

Šampionske titule osvojile su vinarije Bastian za najbolju svježu malvaziju, Deklić za odležanu malvaziju i mladi teran, Benvenuti za zreli teran, Vinska klet Kralj iz Slovenije za mladi refošk, a Bordon također iz Slovenije za zreli refošk. Grčka Monemvasia-Malvasia iz 2011. najbolje je ocijenjena malvazija s osvojenom titulom Best in Show.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari