Hrvatska rosé vina osvojila osam zlatnih i devet srebrnih medalja

HGK/Press
Kušanje rose vina na natjecanju u Splitu, Foto: HGK/Ante Gusić

Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles, hrvatski vinari osvojili su ukupno 17 medalja – osam zlatnih i devet srebrnih, od 33 pristigla uzorka iz Hrvatske, priopćeno je iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatinske vinarije Grabovac, Prović, Testament i Ško vina, a četiri istarske, dvjema su nagrađena vina Agrolagune te rosé vina vinarija Bastian i Fakin.

Srebrnim medaljama, nagrađena su dalmatinska vina vinarija Fiolić i Merga Victa, pet srebrnih medalja otišlo je u Slavoniju vinarijama Belje, Kutjevo, Markota, Royal Hill i Jakovac te po jedna u Istru i Bregovitu Hrvatsku vinarijama Dešković i Bedeković.

Milanu Grabovcu, vlasniku Vinarije Grabovac, zlatna medalja za vino Crveno Jezero 2023 potvrda je predanosti, kvaliteti i stručnosti u proizvodnji vrhunskih vina, ona nije slučajnost već rezultat predanog rada i istraživanja zadnjih 25 godina.

“Hvala našem timu i svima koji su prepoznali naš rad. Nastavljamo s istim entuzijazmom i posvećenošću stvaranju vrhunskih vina koja će oduševiti ljubitelje diljem svijeta”, poručio je Grabovac.

Za Moniku Prović, iz Vinarije Prović, ujedno i menadžericu Udruženja Vino Dalmacije, organizatora splitskog izdanja Mondiala, osvojeno zlato potvrda je izvrsnosti cijelom timu obiteljske boutique vinarije.

HGK
Zlatne medalje za osam hrvatskih rose vina, Foto: HGK/Press

“Osobito sam ponosna na vrhunski posao koji je Udruženje na čelu s predsjednikom Leom Gracinom odradilo oko organizacije natjecanja. Potvrda odlično odrađenog posla su i pohvale predstavnika Vinopressa, tvrtke vlasnika natjecanja, kao i ocjenjivača koji su iz Dalmacije otišli puni izvrsnih dojmova i s obećanjem da će se uskoro vratiti. Ono što je najvažnije, stvoreni su temelji za daljnju suradnju s vinskim novinarima koji su kroz trodnevno putovanje „Vino Dalmacije & Croatia Full Of Life Press Trip“ imali priliku vidjeti Hvar, Komarnu, Pelješac i Dubrovnik i upoznati tamošnje vinare”, kaže Prović.

Jelena Đugum, direktorica Sektora za poljoprivredu HGK, ističe da su osvojene medalje potvrda kvalitete hrvatskih vina, kontinuiranog rada domaćih vinara, a svakako i međunarodno priznanje domaćim vinarima.

“Hrvatska gospodarska komora je kroz sponzorstvo podržala ovo renomirano natjecanje koje snažno doprinosi promociji hrvatskog vinarstva i brendiranja Hrvatske na svjetskoj vinskoj karti, ali i nastojanja domaćih vinara, naših članica da međunarodnoj publici prezentiraju svoja vrhunska vina i otvore im put na zahtjevna inozemna tržišta”, kazala je Đugum.

Uz Decanter i International Wine Challange, Concours Mondial de Bruxelles najznačajnije je svjetsko ocjenjivanje vina. Kušanje je održano u Splitu, od 20. do 22. ožujka, gdje je zabilježen i rekordan broj prijavljenih uzoraka rosé vina –  1.205 uzoraka iz 32 zemlje.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari