En Primeur Bregovita Hrvatska: Predstavljeno 200 novih vina

Prorsus komunikacije
Vina Bregovite Hrvatske, Foto: Prorsus komunikacije/PR

Na En Primeuru Bregovita Hrvatska, koji se prvi puta održava samostalno u zagrebačkom Hotelu Esplanade, posjetitelji mogu premijerno kušati 200 novih vina iz 38 vinarija središnje bregovite Hrvatske.  

Riječ je o vinima prošlogodišnje berbe te onima starijih godišta koja tek izlaze na tržište. Manifestacija služi predstavljanju vinskog bogatstva središnje bregovite Hrvatske, a ugostitelje se potiče da njezina vina uvrste u svoje vinske karte.

En primeur ili “vinska budućnost”, metoda je rane kupnje vina dok je vino još u bačvi. To kupcu nudi mogućnost ulaganja prije punjenja vina u boce. Plaća se u ranoj fazi, godinu dana ili 18 mjeseci prije službenog puštanja berbe u prodaju. 

Središnja bregovita Hrvatska obuhvaća Grad Zagreb i osam županija. Na tom su području smještena vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja, Moslavine te Plešivice. Tu vinsku regiju karakteriziraju raznolikost tala i sorti grožđa među kojima su i autohtone sorte poput pušipela, škrleta i kraljevine.

Predsjednik udruge vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska, Miroslav Polovanec, istaknuo je kako su vinari te regije godinama svoja nova vina predstavljali na manifestacijama drugih vinskih regija, dok se ove godine prvi put predstavljaju samostalno. 

Naglasio je kako će “Bregovita Hrvatska”, Udruga vinara i vinogradara Središnje bregovite Hrvatske, ovoga ljeta proslaviti pet godina postojanja.

Prorsus komunikacije/PR
Prošlogodišnji BregFest, Foto: Prorsus komunikacije/PR

“Možemo biti ponosni na sve što smo napravili u tom razdoblju. Sustavno razvijamo vinogradarstvo i vinarstvo Bregovite Hrvatske, te radimo na promociji njezinih vina. Doprinos tome je i ovaj naš prvi En Primeur”, rekao je Polovanec, dodavši kako u  vinogradarstvu i vinarstvu ne ide sve jednostavno. 

Naglasio je da je prošla  godina zbog loših vremenskih prilika bila teška svim vinogradarima, a posebno proizvođačima ekoloških vina. Oni su, dodao je, imali slabiji urod grožđa, no iz onoga što su pobrali izvukli su najbolje i dobili vrhunska vina. 

Zdravko Dvanajščak iz vinarije Dvanajščak Kozol iz Međimurja uz pušipel Classic prošlogodišnje berbe na En Primeuru, primjerice, predstavlja  pušipel Prestige berbe 2021. Riječ je, po njegovim riječima, o vinu s posebnog položaja koje se njegovalo na poseban način.

“Samostalan En Primeur Bregovite Hrvatske dat će nam priliku da stručnu javnost i građane još bolje upoznamo s onime što radimo. U vinu i vinarstvu se ne smije žuriti. Zato mi polako radimo na povećanju količina vina, posebno onih starijih“, kazao je Dvanajščak.

Tomislav Voštinić iz vinarije Voštinić Klasnić iz Moslavine uz dva mlada škrleta na En Primeuru predstavlja i Unikat, škrlet kasne berbe. 

“Za škrlet se mislilo da može biti samo svježe, lagano vino, a mi smo Unikatom dokazali da može biti i izvrsno predikatno vino. Predstavljamo i Red, bordošku kupažu crnih vina koja spaja vina iz Dalmacije i Moslavine. Taj spoj daje željene alkohole, punoću i paprene mirise“, rekao je Voštinić. 

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari