Što je hrvatskim vinarima donijela prva promjena na vinskim etiketama u više od 100 godina?

Foto: Brett Sayles/Pexels

Od 8. prosinca uvodena su nova pravila za proizvođače vina unutar Europske unije prema kojima na etiketi moraju biti nabrojani svi sastojci korišteni tijekom proizvodnje, ali i još puno toga.

Riječ je o prvoj velikoj promjeni u etiketiranju vina još od 1919. godine kada je u Francuskoj uvedeno obavezno stavljanje podrijetla.

Prema Uredbi (EU) 2021/2117, sva vina proizvedena nakon 8. prosinca 2023. morat će tako prikazivati:

  • Sastojke u vinu,
  • Potencijalne alergene,
  • Energetsku vrijednost vina te
  • Informacije o nutritivnoj vrijednost vina.

“Krajem godine zapravo su stupile dvije nove odredbe na snagu. Nova EU uredba o deklariranju vina, no isto tako novim je Pravilnikom o vinarstvu definirano da za uzorkovanje vina i slanje uzoraka vinar mora posjedovati certifikat. Udruga Vinistra prepoznala je važnost teme i na vlastitu inicijativu u suradnji s HAPIH-om (Centrom za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo) organizirala edukacije za svoje članove. Nakon pojašnjenja što uredbe znače za vinare, predstavnici HAPIH-a odgovarali su na postavljena pitanja i nejasnoće. Edukacija je održana uoči godišnje sjednice skupštine Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, a odazvao se uistinu impresivan broj vinara, gotovo 100 od ukupno 120 naših članova. Iznimno smo zadovoljni odazivom, a organizacijom edukacije olakšali smo vinarima prilagodbu na nove odredbe“, pojasnio je Luka Rossi, predsjednik Vinistre.

“Najvažnije odredbe vezane su upravo za etiketiranje vina, što znači da će se na etiketi morati nalaziti nutritivna deklaracija te popis sastojaka. To do sada nije bilo potrebno, no kako znamo da je vino prehrambeni proizvod nutritivna deklaracija i popis sastojaka moraju se navesti na etiketi, u istom vidnom polju s ostalim obveznim podacima. Kako bismo razvijali što bolje i kvalitetnije proizvode moramo se prilagoditi pravilnicima i novim odredbama EU jer nam je cilj da naša vina budu jednako prepoznata i valorizirana u Europi i svijetu. Iza nas je izrazito plodna godina i smatramo kako odaziv naših članova pokazuje spremnost i želju da se što prije i na što bolji način pripremimo za sve što nas očekuje u budućnosti“, dodao je.

Edukacija Vinistre i HAPIH-a, Foto: Vinistra Promo

Na pitanje što će te promjene značiti za konzumente, Rossi je istaknuo kako je vino prehrambeni proizvod zbog čega konzumenti imaju pravo znati njegove nutritivne vrijednosti i energetsku vrijednost.

“Bitno je pratiti europske trendove i siguran sam da će istarski vinari tome doskočiti kao što su i do sada uvijek bili u skladu sa svim odredbama, jer na kraju važno je da osiguramo i zadržimo kvalitetu kako bi konzumenti bili sigurni u ono što kupuju. Što se tiče vinara, istina je da će mlađe generacije lakše primijeniti odredbe, s obzirom da je moguće korištenje elektroničkog sredstva za pružanje informacija (QR kod, ostali 2D kodovi, barkod, čip) jer naprosto znaju o čemu se radi. Upravo je zbog toga udruga Vinistra pokrenula inicijativu za edukacije kako bi olakšala svim svojim članovima prilagodbu na uredbe“, smatra Rossi.

U uputama se navodi da se na tiskanoj fizičkoj etiketi moraju navesti neizbrisivi obvezni podaci koji se trebaju jasno razlikovati od samog teksta ili slika. Ukoliko se koristi QR kod, internetska stranica ne smije sadržavati nikakve reklamne dijelove o vinariji ili druge informacije. Dakle, podaci moraju biti lako dostupni, jasni i detaljni. Isto tako nije dozvoljeno da internetska stranica prikuplja podatke o konzumentu.

Prednost je što se putem QR koda direktno dolazi na internetsku stranicu vinarije, gdje se nalaze kompletni podaci, a fizičku etiketu se oslobađa od količine podataka.

Luka Rossi, Foto: Vinistra Promo

“S obzirom na složenost odredbi neke su se tvrtke već pripremile i razvile svoj sustav i podršku korisnicima u obliku aplikacija, odnosno platformi koje olakšavaju vinarima generiranje e-etiketa. Na našem istarskom području imamo dobar primjer tvrtke koja je svojom aplikacijom hrabro prionula poslu i iznijela svoja rješenja. Udruga Vinistra je na prije spomenutu edukaciju pozvala i direktoricu Marinu Klanjac Grubić iz tvrtke Etikgraf iz Žminja koja je pojasnila kako aplikacija funkcionira i kako ju koristiti.  Njihova je aplikacija u potpunosti razvijena u skladu s uredbom (EU) što će olakšati prilagodbu istarskim vinarima koje iduće godine očekuje i iznimno važna obljetnica. Slavimo 30 godina Vinistre, izložbe vina i vinogradarske opreme, koja se tradicionalno održava od 10. do 12. svibnja u porečkoj dvorani Žatika“, ispričao je predsjednik Vinistre za Financije.hr.

Pomoć hrvatskim vinarima pruža i Craft Technology e-etiketa, inovativno online rješenje koje je razvio tim Wine&more stručnjaka.

Ključna promjena u odnosu na ranije je potreba prikaza zaista velikog broja podataka što dosad nije bio slučaj. EU je dosljedno naglašavao važnost navođenja i kontrole pružanja transparentnih informacija potrošačima. Kao odgovor na to, uvedene su stroge regulative koje upravljaju označavanjem proizvoda, uključujući vina“, istaknuo je Ivan Kovačević, COO i suosnivač Craft Technologyja, čije rješenje nazvano Craft Technology e-etiketa vinarima omogućava da riješe sve probleme i nejasnoće vezano uz regulative.

“Ograničen prostor na fizičkim etiketama vina otežava uključivanje svih potrebnih informacija. Uz dosadašnje informacije fizička etiketa mora sadržavati informacije o energetskoj vrijednost vina i jasno označavanje svih sastojaka koji mogu izazvati alergije ili netolerancije. Energetska vrijednost trebala bi biti točno izračunata za standardnu mjeru od 100 ml i eksplicitno predstavljena simbolom E“, objasnio je Kovačević i napomenuo da se potpuni popis sastojaka i tablice nutritivnih vrijednosti može učinkovito navesti i elektronički, putem e-etikete, koja će se prikazati nakon skeniranja QR koda na fizičkoj etiketi.

Na njihovoj platformi desetak je ljudi radilo nešto manje od godinu dana, a za Financije.hr otkrio je i razloge zašto su se odlučili pokrenuti je.

“Kolega i partner Dario Drmač i ja dolazimo iz svijeta tehnologije, marketinga i vina. Radili smo i radimo na nekoliko projekata koje povezuje navedeno i od kojih bih izdvojio Wine&more, content portal i webshop koji prodaje hrvatska vina na tržištima EU, Velike Britanije i Amerike. Odlučili smo spojiti svoju strast i dugogodišnje iskustvo iz korporacija, agencija i startupa i napraviti sveobuhvatno rješenje koje će vinarima, craft pivarima i maslinarima omogućiti da trasformiraju svoje poslovanje na način da izgrade dugoročne odnose sa kupcima i povećaju prodaju online i offline. To rješenje je Craft Technology softver i usluga koji su trenutno u izradi. Kada smo vidjeli da nova regulativa vezana za etikete stupa na snagu odlučili smo ponuditi Craft Technology e-etiketa rješenje. Primarni razlog je činjenica da je ovo jedna od najvećih promjena u svijetu vina po pitanju označavanja proizvoda te želja da vinarima omogućimo da riješe probleme sa regulativom kroz sveobuhvatno rješenje“, navodi Kovačević.

Vezano uz samu Craft Technology e-etiketu, potrebno je napraviti tek šest jednostavnih koraka.

“Prvi zadatak vinara je prikupljanje potrebnih podataka na osnovu informacija koje mogu dobiti u našoj bazi znanja i vodiču “Vinske e-etikete pojašnjenje jednostavnim jezikom”. Nakon što je napravila potrebne laboratorijske analize i prikupila potrebne podatke vinarija unosi podatke u software ručno ili kroz tzv. “bulk upload” veće količine podataka. Poslije unosa podatka vinarija eksportira QR kod koji onda šalje u tiskaru gdje se štampa na etiketi. Važno je napomenuti da se podatke o stranici na koji QR kod vodi može mijenjati i nakon što je QR kod otisnut. Sadržaj se automatski prevodi na sve važnije svjetske jezike”.

Ivan Kovačević, Foto: Privatna arhiva

Upravo QR kodovi omogućuju proizvođačima da vidljivo navedu sve tražene informacije, bez gomilanja informacija na fizičkim etiketama. Ukratko, oni predstavljaju praktično, efikasno i efektno rješenje prilikom usklađivanja s EU regulativama, a Kovačević nam je nabrojao i neke od najvažnijih prednosti:

  • QR kod omogućuje automatski prijevod e-etikete na željeni jezik EU potrošača, ovisno o mjestu gdje korisnik skenira kod.
  • Informacije pohranjene unutar QR kodova mogu se ažurirati u stvarnom vremenu. Na primjer, ako dođe do promjene u proizvodnom procesu, proizvođači mogu mijenjati online sadržaj e-etikete povezan s QR kodom bez potrebe za redizajniranjem etiketa.
  • QR kodovi omogućuju proizvođačima vina pružanje opsežnih informacija o proizvodima bez opterećivanja tradicionalne, fizičke etikete prekomjernim tekstom.
  • Ovaj efikasan pristup olakšava dizajn fizičke etikete dok istovremeno osigurava usklađenost s regulativama. 
  • Također, omogućava izbjegavanje čestih promjena na fizičkim etiketama jer QR kod zauzima minimalan prostor, uklapajući se u dizajn, dok potrošačima pruža tražene informacije putem e-etiketa. 
  • Osim toga, QR kod doprinosi ekološkoj održivosti smanjenjem potrebe za tiskanim fizičkim etiketama, što se podudara s potrošačkim sklonostima prema ekološkim proizvodima i praksama.

“Najčešći upiti odnose se na pitanje provođenja EU vinskih regulativa, navođenje informacija na fizičkim i e-etiketama, promjenama zakona i slično. Primjerice, dan prije stupanja zakona na snagu i u tjednu poslije došlo je do značajnih nadopuna zakona koje je važno ispratiti. Mi smo o tome naravno pisali pojednostavljenim jezikom. Obavijestili smo i sve vinare sa kojima radimo i koji su nas kontaktirali te napravili potrebne prilagodbe našeg rješenja“.

Vinare zanimaju dodatne analize koje je potrebno napraviti, a sa kojima se do sada nisu susretali. Radi se, govori nam Kovačević, i do 130 različitih podataka koje sada moraju prikazati kako na fizičkoj tako i na e-etiketi.

“Kako bismo vinare detaljno informirali o samim regulativama, u sklopu web stranice nalazi se FAQ sekcija i baza znanja gdje smo odgovorili na veliku većinu upita koji nam svakodnevno dolaze od strane vinara. Napravili smo i sveobuhvatni vodič koji na jednom mjestu daje informacije o regulativama pojašnjene jednostavnim jezikom. Kontinuirano pratimo događanja vezane za EU regulative te smo upravo objavili najnovije informacije vezane za promjene u regulativi koje su stupile na snagu u studenom i prosincu. Plan nam je postati najrelevantnije mjesto na kojemu će se vinari moći informirati o najnovijim dopunama i izmjenama EU regulativa na pitak, lako razumljiv način“.

Uz standardne analize, vinari bi trebali odraditi nutritivnu analizu vina. Navedena analiza potrebna im je, između ostaloga, i zbog navođenja energetske vrijednosti vina. Energetsku vrijednost treba navesti prvo u kilodžulima (kJ), a zatim u kilokalorijama (kcal) izražene u 100 g ili 100 ml. Uz spomenutu aplikaciju vinari imaju mogućnost automatskog izračuna energetske vrijednosti

Za unošenje informacija u kalkulator, potrebne su i informacije koje dobiju putem nutritivne analize vina, a tiču se podataka o udjelu ugljikohidrata (od kojih udio šećera), masti (od kojih udio zasićenih masnih kiselina), bjelančevine, soli… Isto kao i kod proizvođača hrane.

“Glavna prednost našeg rješenja u odnosu na konkurenciju proizlazi iz činjenice da jako dobro poznajemo vinare jer sa njima dugo radimo i surađujemo na prodaji vina. Dodatno, kroz naš drugi brend Wine&more stvaramo sadržaj o hrvatskim vinima i prodajemo ih globalno te nam je izuzetno važno da informacije koje tamo pružamo budu točne te da daju dodanu vrijednost kupcima. Bez obzira na intuitivnost našeg softvera prepoznali smo da značajan broj vinara želi “ključ u ruke” rješenje. Zato smo ponudili “We do if for you data input and QR code quickstart”, uslugu koja podrazumijeva unos sadržaja na osnovu informacija koje nam pošalju vinari, kao što su primjerice laboratorijske analize. Dodatno, nudimo i tzv. “Piece of Mind data compliance check” odnosno provjeru da li uneseni podaci odgovaraju propisima koju vrše kolege koji su “doktorirali” ovaj zakon. Ove dvije usluge su se zaista pokazale kao prevaga kod velikog broja vinara ne samo u Hrvatskoj, nego i diljem svijeta“, kazao je Ivan Kovačević.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari