U Splitu održano prestižno vinsko natjecanje Concours Mondial de Bruxelles – sesija rosé vina

HGK/PR
Kušanje vina na natjecanju Concours Mondial de Bruxelles, Split, Hrvatska, Foto: HGK/PR

Više od 1.200 uzoraka vina iz cijelog svijeta, od čega 33 iz Hrvatske, ocjenjivalo je 57 međunarodnih sudaca na prestižnom svjetskom ocjenjivanju vina Concours Mondial de Bruxelles – sesija rosé vina, koje ima najznačajniji utjecaj na globalnu vinsku scenu.

Gostovanje ovog uglednog međunarodnog natjecanja u Hrvatskoj, odnosno u Splitu, doprinosi razvoju hrvatske enologije, koja je iz godine u godinu sve kvalitetnija i prepoznatljivija među vinskim stručnjacima a odabir Dalmacije za domaćina potvrda je kvalitete i značaja Dalmacije u proizvodnji rosé vina, priopćeno je iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, istaknuo je da je Hrvatska prepoznata kao vinska zemlja, što dokazuje i domaćinstvo Splita cijenjenom vinskom natjecanju Concours Mondial de Bruxelles.

“Ovakav događaj snažan je doprinos promociji hrvatskog vinarstva i brendiranju Dalmacije kao enogastronomske destinacije. Dva i pol tisućljeća vinogradarstva posebno obilježavaju Dalmaciju kao domovinu autohtonih sorti vinove loze i vinograda koji svojim položajnim specifičnostima gotovo oduzimaju dah i daju vina vrhunske kvalitete. Kao vodeća institucija za nacionalnu promociju vina, Hrvatska gospodarska komora prepoznala je važnost ovog tradicionalnog vinskog natjecanja, uključili smo se i kao sponzori i kao partneri Regionalne organizacije vino Dalmacije, jer držimo da je uz vrhunsku kvalitetu vina potreban i snažan marketing”, kazao je Kovačević.

Poseban gost na natjecanju u Splitu bio je i Quentin Havaux, vlasnik natjecanja i CEO kompanije Vinopress.

Ove godine zabilježen je rekordan broja prijavljenih uzoraka rosé vina, koji su stigli iz čak 27 zemalja. Ponosni smo što smo ove godine u Dalmaciji kako bismo okusili ‘svijet u čaši’. Hrvatsko rosé vino nije toliko poznato u svijetu, ali je vrlo impresivno. Odlučili smo doći u Hrvatsku zato što imate sve radne aspekte: dinamičnu proizvodnju, stručnost, ali i kvalitetu, i uz to i prekrasan krajolik kao i impresivnu obalu, opcije za razne aktivnosti za kušače te priču koju vrijedi ispričati cijelom svijetu”, zaključio je Havaux.

Vinsko natjecanje Concours Mondial de Bruxelles – sesija rosé vina, Split, Hrvatska, Foto: HGK/PR

Rosé vina konzumiraju se rashlađena i obično sadrže manje alkohola, zbog čega su zanimljiva posebno u enogastronomskoj ponudi tijekom ljeta, odnosno špice turističke sezone.

Natjecanje ima dosta velik utjecaj i za promidžbu Hrvatske, istaknuo je Leo Gracin, predsjednik Udruženja Vino Dalmacije.

„Hrvatska će se i dalje spominjati, što je jedan od glavnih ciljeva, a također nam dovode i kušače iz cijelog svijeta, od kojih su značajan dio novinari. To je naš glavni i dodatni model pomoću kojeg želimo promovirati hrvatska vina, u ovom slučaju naglašavajući dalmatinska, s obzirom na to da je Dalmacija domaćin“, kaže Gracin.

Uz Decanter i IWC, Concours Mondial de Bruxelles najveće je svjetsko ocjenjivanje vina, održano prvi put 1994. godine, a od 2006. mijenja lokaciju svake godine te se do sada održalo u 15 poznatih vinskih regija, između ostalog, protekle godine u Istri.

Tijekom i nakon samog vinskog natjecanja u Splitu, suci i novinari posjetili su brojna dalmatinska vinogorja i sve četiri dalmatinske županije, dok je grupa najutjecajnijih novinara i somelijera bila na jedinstvenom trodnevnom putu Vino Dalmacije & Croatia Full Of Life na Hvaru, Pelješcu, Komarni i Dubrovniku. Imali su priliku upoznati Dalmaciju kao vinsku regiju, njezine ljepote, krajolik, vrhunske vinarije i kvalitetna vina te će zasigurno postati i novi ambasadori, kako Hrvatske tako i hrvatskih vina.

Rezultati ocjenjivanja uzoraka rosé vina bit će poznati 28. ožujka.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari