MMF: Unatoč snažnom rastu gospodarstva, SAD se treba riješiti javni dug

Zgrada MMF-a u Washingtonu, Foto: Wikimedia Commons

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je SAD da poveća poreze kako bi obuzdao rastuću razinu deficita i javnog duga, no istovremeno naglašavajući “snažan i dinamičan” rast najvećeg svjetskog gospodarstva i napredak u ublažavanju inflacije.

Kako je istaknuto u izjavi Misije MMF-a, u okviru redovitih konzultacija sa zemljama članicama, visoki deficit i dug stvaraju rastući rizik za američko i globalno gospodarstvo, potencijalno doprinoseći višim troškovima zaduživanja i rastućem riziku za glatko refinanciranje dospjelih obveza.

MMF je blago naniže revidirao prognozu rasta američkog BDP-a u ovoj godini – na 2,6 posto, prenosi Hina, u odnosu na ranijih 2,7 posto, dok za iduću godinu i dalje predviđa usporavanje rasta na 1,9 posto.

“Američko gospodarstvo pokazalo se robusnim, dinamičnim i prilagodljivim promjenjivim globalnim uvjetima. Gospodarska aktivnost i zapošljavanje kreću se na očekivanim razinama a proces usporavanja inflacije bio je znatno bezbolniji no što su se mnogi pribojavali”, naveli su iz MMF-a.

MMF očekuje i da će se inflacija vratiti na ciljanu razinu od oko dva posto do sredine 2025.

No, MMF je upozorio Washington na rastući deficit koji bi, ako se nastavi, doveo omjer duga u BDP-u na zabrinjavajuću razinu od 140 posto do kraja desetljeća.

Fond je tako drugu godinu zaredom SAD-u preporučio progresivno povećavanje stope poreza na dohodak, ne samo za najbogatije Amerikance, nego i za kućanstva koja zarađuju manje od 400.000 dolara godišnje, što je prag koji je američki predsjednik Joe Biden obećao da neće prijeći.

Između ostalog, MMF savjetuje i reformu programa pomoći i potpora, što su također rezovi za koje su Biden i njegov republikanski suparnik Donald Trump obećali da ih neće provoditi.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari