EBA: Vrijednost visokorizičnog duga banaka mogla bi biti predimenzionirana

Canva.com
EBA, Foto: Canva.com

Banke u Europskoj uniji mogle bi predimenzionirati vrijednost visokorizičnog duga koji se koristi za popunjavanje rupa u kapitalnim rezervama namijenjenim pružanju zaštite u slučaju krize, priopćilo je Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA) u EU.

Banke su počele izdavati takozvane dodatne obveznice Tier 1 (AT1), također poznate kao Contingent Convertibles ili CoCos, kako bi ojačale kapital nakon globalne financijske krize. Obveznice se pretvaraju u kapital ili se otpisuju ako kapital banke se smanji ispod određene razine.

EBA je priopćila da je istražila kako banke izdaju AT1 obveznice te iznijelo svoje nalaze i preporuke u izvješću, koje je uključivalo nove predloške za bolju standardizaciju informacija o takvim obveznicama i točniji prikaz njihove vrijednosti.

Cilj je smjernica, prenosi Reuters, ograničiti prostorne banke koje moraju uvesti prilagođene prilagodbe prilikom izdavanja AT1 obveznica.

“Neke odredbe mogle bi se formulirati na bolji način jer, kao što je izvorno predloženo, mogu biti uzrok nesigurnosti u odnosu na regulatorne odredbe — na primjer o učinkovitosti/provedbi mehanizma apsorpcije gubitaka — ili mogu povećati ionako veliku složenost instrumenata”, rekla je EBA.

Uočene su i razlike između knjigovodstvene vrijednosti obveznica evidentiranih u bilanci stanja banke prema računovodstvenim pravilima, prenosi Reuters, i njihove nominalne vrijednosti.

Mjerenje kapitalnih instrumenata koji nisu CET1 u bonitetne svrhe korištenjem knjigovodstvene vrijednosti (računovodstvene vrijednosti) nužno je kako bi se spriječilo precjenjivanje ili podcjenjivanje ukupnog kapitala dostupnog za pokrivanje gubitaka. Za izračun i izvješćivanje o pokazateljima regulatornog kapitala, bitno je da instrumenti kapitala dosljedno odražavaju njihovu stvarnu sposobnost apsorbiranja gubitaka “, rekla je EBA.

Nalazi ove institucije pokazuju koliku važnost regulatori pridaju ispitivanju razine kapitala koji banke imaju na raspolaganju kada su u problemima, rekao je Chris Woolard, iz računovodstvene tvrtke EY.

“Industrija gotovo sigurno može očekivati daljnje istrage u kratkom roku, a investitori i regulatori će tražiti veću standardizaciju u bankarskom sektoru”, rekao je Woolard.

Regulatori diljem svijeta razmatraju jesu li događaji u Credit Suisse signal da su potrebne promjene u korištenju AT1 obveznica u kapitalnim rezervama.

Svjetski Baselski odbor bankarskih regulatora rekao je to još prošle godine, nakon previranja u bankarskom sektoru, što je uključivalo Credit Suisse.

16 Odgovora

  1. Uvijek su takve stvari predimenzionirane ilitiga prenapuhane radi ocekivanog utjecaja na samo trziste

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari