Švicarska uvodi nova bankarska pravila, ali UBS i dalje nedodirljiv

Pexels.com
Švicarska, Foto: Pexels.com/Stephen Leonardi

Puna zakonodavna primjena paketa novih pravila za banke objavljenog ovih dana u Švicarskoj očekuje se tek za dvije godine. Vlada je navela da se kapitalni zahtjevi mogu prilagoditi kako bi odražavali izloženost međunarodnim podružnicama, kao i upravljanje zajmodavcima, složenost i profitabilnost, bez postavljanja posebnih pragova.

“Savezno vijeće je uvjereno da danas predstavljeno izvješće ukazuje na put do značajnog poboljšanja”, rekla je ministrica financija Karin Keller-Sutter na konferenciji za novinare.

Očekuje se da Švicarska vlada predstavi i dva paketa za provedbu novih pravila, prenosi Reuters, i to u prvoj polovici 2025. godine. Jedan bi se odnosio na izmjene na razini uredbi, koje može odobriti vlada, a zatim dalekosežniji nacrt zakona za parlament.

Iako je ministarstvo financija reklo da njegove preporuke o “prevelikom da bi propali” predviđaju strože kapitalne zahtjeve za UBS i druge sistemski važne banke nakon spašavanja njegovog posrnulog rivala Credit Suisse 2023., točan učinak mjera nije preciziran.

To bi moglo značiti da najkompleksnija banka u Švicarskoj, odnosno UBS banka, mjere neće ni osjetiti, odnosno da bi joj mogle trebati godine do rezultata primjene novih propisa.

Udruga švicarskih bankara rekla je da plan prijeti uvodom u “val regulacije koja bi nametnula golem teret bankama i gospodarstvu u cjelini”.

Analitičari ocjenjuju da mjere nisu bile namijenjene „velikom potresu“, već nizu koraka usmjerenih na uvođenje više zaštitnih mjera za smanjenje rizika u bankarskom sektoru.

“Mjere koje je predložilo Savezno vijeće nisu dovoljne da se konačno učinkovito regulira bankarski sektor. Odluka da se ne uvedu stroži kriteriji adekvatnosti kapitala potpuno je nemarna i ismijava porezne obveznike koji će morati platiti račun”, rekao je Cedric Wermuth, sučelnik Socijaldemokrata lijevog centra (SP), druge po veličini stranke u švicarskom parlamentu.

Peter V Kunz, regulatorni stručnjak sa Sveučilišta u Bernu, opisao je prijedloge kao tipično švicarski kompromis.

“Između redaka sam pročitao: ‘Držimo fige i nadajmo se da se ništa neće dogoditi s UBS-om’. Učinkovite mjere trebale bi biti međunarodne. Švicarska ne može učiniti sve sama “, rekao je Kunz.

Podsjećamo, švicarske vlasti orkestrirale su preuzimanje Credit Suisse prošle godine, omogućivši UBS-u da kupi svog konkurenta za tri milijarde švicarskih franaka odnosno 3,3 milijarde dolara i stvorilo ono što su kritičari nazvali “čudovišnom bankom”, koja bi mogla srušiti cijelo gospodarstvo ako se raspadne.

UBS sada ima bilancu od oko 1,7 trilijuna dolara, što je dvostruko više od veličine švicarskog gospodarstva. Dionice UBS AG banke sa sjedištem u Zürichu pale su nakon objave plana ministarstva financija.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari