UBS: Provjeravamo rizik pogrešnog prikazivanja u knjigama Credit Suisse

Pixabay.com
UBS Franfurt, Foto: Pixabay.com

UBS banka je priopćila da još uvijek pregledava potencijalna pogrešna prikazivanja u financijskim izvješćima Credit Suissea i da su razgovori s regulatorima o rješavanju tog problema u tijeku.

Banka je u svom godišnjem izvješću rekla da postoji rizik da UBS ne otkrije “značajnu pogrešku” koja bi mogla rezultirati materijalno pogrešnim iskazom financijskih rezultata Credit Suissea koji su sada pripojeni UBS-u.

Tijekom veljače, podsjeća Reuters, UBS je rekao da ispituje “materijalne slabosti” u internim kontrolama Credit Suissea za 2021. i 2022. na koje su američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) i PricewaterhouseCoopers (PwC), revizor Credit Suissea, prethodno upozorili.

“Materijalna slabost” u načinu na koji je Credit Suisse objavio svoje brojke mogla bi signalizirati značajno pogrešno prikazivanje u financijskim izvješćima.

Od spašavanja svog švicarskog rivala prošle godine, UBS je pregledao procese i sustave koji su uzrokovali materijalne slabosti i program sanacije koji je do sada poduzet. Ovaj pregled je u tijeku, a UBS očekuje usvajanje i provedbu daljnjih kontrola i postupaka nakon završetka takvog pregleda i razgovora s regulatorima“, stoji u godišnjem izvješću.

Prije preuzimanja od strane UBS-a, Credit Suisse i američke vlasti sudjelovale su u višemjesečnoj raspravi o ozbiljnosti nedostataka u izvješćivanju, izvijestio je Reuters. Zbog toga je švicarska banka odgodila svoje godišnje izvješće u ožujku prošle godine.

Američke vlasti ispitivale su kako je Credit Suisse knjižila niz novčanih tokova pod bivšim glavnim financijskim direktorom Credit Suissea, Davidom Mathersom, uključujući kompenzaciju temeljenu na dionicama, te treba li problem dalje eskalirati.

SEC je već zatražio od Credit Suisse da ispita određena pitanja vrednovanja u ljeto 2022.

Sredinom ožujka prošle godine, financijski direktor Credit Suissea Dixit Joshi, koji je naslijedio Mathersa krajem 2022., rekao je američkim regulatorima da su nedostaci kontrole Credit Suissea “ostali neispravljeni nekoliko godina” i da banka ponovno procjenjuje probleme.

Godišnje izvješće Credit Suisse za 2022. također je sadržavalo eksplicitna upozorenja revizora PwC-a o učinkovitosti internih kontrola banke nad financijskim izvješćivanjem za tu godinu.

UBS je rekao da je od kraja prosinca 2023. njegova interna kontrola nad financijskim izvješćivanjem bila “učinkovita” i da je banka isključila Credit Suisse iz opsega svoje procjene u skladu s pravilima SEC-a. No, i dalje nije navedeno kada se očekuje dovršetak revizije.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari