Nova odgoda bazelskih pravila o kapitalu banaka

Pixabay.com
Basel III ponovo odgođen, Foto: Financije.hr

Europska unija će odgoditi provedbu ključnog elementa u završnoj fazi globalnih pravila, odnosno pravila koja reguliraju bankovni kapital, i to za godinu dana odnosno do siječnja 2026. godine.

Razlog odgode jeste kašnjenje s primjenom ovih pravila, poznatijih kao Basel III, u Sjedinjenim Američkim Državama, rekla je europska povjerenica za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, Mairead McGuinnes, prenosi Reuters. Istakla je i da SAD neće ispuniti rok koji su sami sebi nametnuli.

“U praksi, malo je vjerojatno da će se Baselski standardi početi primjenjivati u SAD-u najranije 1. siječnja 2026. Ova jednogodišnja odgoda osigurava jednake uvjete za sve velike europske banke koje se natječu s drugim globalnim igračima. Daje nam vremena da vidimo što drugi rade. U EU-u se čvrsto držimo našeg datuma 1. siječnja 2025. za početak primjene većine bazelskih standarda”, rekla je McGuinness.

Države trenutno uvode posljednju seriju globalnog sporazuma o kapitalu banaka, odnosno Basel III – okvir koji postavlja međunarodne standarde za adekvatnost kapitala banaka, testiranje otpornosti na stres i zahtjeve za likvidnošću.

Razvijen je kao odgovor na nedostatke u financijskoj regulativi koje je pokazala financijska kriza 2007.–2008. godine, a namjera mu je ojačati kapitalne zahtjeve banaka povećanjem minimalnih kapitalnih zahtjeva, držanjem visokokvalitetne likvidne imovine i smanjenjem bankovne poluge.

EU je planirao uvesti sve segmente Basela III u siječnju 2025. godine, ali sada će za jednu godinu odgoditi odjeljak o tome kako banke pokrivaju tržišne rizike u svojim knjigama trgovanja.

Podsjećamo, Baselski odbor za nadzor banaka objavio je Basel III u studenom 2010. godine a iste godine ga je potvrdila i skupina G20. Iako je službeno trebao biti uveden od 2013. do 2015. godine, provedba je više puta produžavana.

Kao i svi standardi bazelskog odbora, standardi Basel III minimalni su zahtjevi koji se primjenjuju na međunarodno aktivne banke.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari