SAD upozorava njemačke banke: Pojačajte poštivanje sankcija Rusiji

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Secret%C3%A1ria_do_Tesouro_dos_EUA,_Janet_Yellen,_participa_de_painel_em_S%C3%A3o_Paulo_27-02-2024_-_7.jpg
Ministrica financija SAD-a, Janet Yellen, Foto: Wikimedia Commons/flickr.com

Američka ministrica financija, Janet Yellen, pozvala je čelnike njemačkih banaka da pojačaju napore u poštivanju sankcija protiv Rusije i obustave pokušaje njihovog zaobilaženja kako bi sami izbjegli potencijalne kazne koje bi zaustavili pristup dolarima.

Yellen je na početku sastanka s bankarima rekla da je nova ovlast Ministarstva financija SAD-a da izrekne sekundarne sankcije bankama ako pomažu transakcije povezane s ruskom vojskom pomogla osujetiti napore Rusije da nabavi robu potrebnu za njezin rat u Ukrajini, ali je i dalje potrebno više rada.

“Rusija nastavlja nabavljati osjetljivu robu i širiti svoju sposobnost domaće proizvodnje te robe. Moramo ostati na oprezu i biti ambiciozniji. Pozivam sve institucije ovdje da poduzmu pojačane mjere usklađenosti i da se više usredotoče na ruske pokušaje izbjegavanja “, rekla je Yellen u pripremljenim primjedbama za sastanak u Frankfurtu, prenosi Reuters.

U neuobičajeno izravnom upozorenju, izvršnim direktorima je rekla da sankcioniraju usklađenost među inozemnim podružnicama i podružnicama svojih banaka i da dopru do stranih korespondentskih bankovnih klijenata da učine isto, posebno u jurisdikcijama visokog rizika.

“Rusija očajnički želi nabaviti kritična dobra iz naprednih gospodarstava poput Njemačke i Sjedinjenih Država. Moramo ostati na oprezu kako bismo spriječili sposobnost Kremlja da opskrbi svoju obrambenu industrijsku bazu i da pristupi našim financijskim sustavima kako bi to učinio”, upozorila je Yellen.

Naglasila je i da će Ministarstvo financija SAD-a biti razborito u primjeni bilo kakvih sekundarnih sankcija na banke te da su rukovoditelji banaka, s kojima se sastala, izrazili “vrlo snažnu predanost” da izvrše svoj dio posla.

Glasnogovornici dviju najvećih njemačkih banaka, Deutsche Bank i Commerzbank, rekli su da su značajno smanjile svoje poslovanje u Rusiji i da se pridržavaju sankcija.

Yellen je rekla i da aktivnost ruskog izbjegavanja sankcija koja najviše zabrinjava dolazi preko Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske. Dodala je da Ministarstvo financija “radi na prekidu utaje gdje god je vidimo, od središnje Azije do Kavkaza i diljem Europe.”

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:RBI-Geb%C3%A4ude_by_Sabine_Klimpt.jpg
Raiffeisen Bank, Beč, Austrija, Foto: Wikimedia Commons/Sabine Klimp

Slučaj RBI banke

Yellenino upozorenje dolazi nedugo nakon što je Ministarstvo financija SAD-a uspješno izvršilo pritisak na austrijsku Raiffeisen banku, najveću zapadnu banku u Rusiji, da odustane od posla koji uključuje ruskog tajkuna.

Ranije ovog mjeseca, Raiffeisen Bank International (RBI) odustala je od ponude za 1,5 milijardi eura industrijskog udjela povezanog s ruskim tajkunom Olegom Deripaskom nakon intenzivnog pritiska SAD-a.

Propast dogovora bila je nova neuspjeh za ovu banku, koji se suočava s kritikama zbog svojih veza s Moskvom više od dvije godine od ruske invazije na Ukrajinu. Pritisak je također naglasio volju Washingtona da podvrgne europskim bankama odgovornost zbog njihovih veza s Rusijom.

Američko ministarstvo financija pisano je upozorilo Raiffeisen da bi njegov pristup američkom financijskom sustavu mogao biti ograničen zbog poslova s Rusijom, objavio je Reuters prošlog tjedna.

Tada je navedeno da je 6. svibnja, zamjenik ministra financija Wally Adeyemo poslao pismo RBI-u, izražavajući zabrinutost zbog prisutnosti RBI-ja u Rusiji, kao i oko ugovora od 1,5 milijardi dolara. RBI-jeva objava uslijedila je nakon višetjednih pritisaka zbog plana kupnje udjela u građevinskoj grupi Strabag, što je potez osmišljen kako bi se otključali bankovni fondovi zamrznuti u Rusiji.

Visoki dužnosnik američkog ministarstva financija, koji je govorio za Reuters pod uvjetom anonimnosti, priznao je da se zapadne banke suočavaju s “značajnim ograničenjima” pri izlasku iz Rusije, ali ne bi trebale težiti proširenju ruskog poslovanja kao što to čini Raiffeisen.

Dužnosnik je dodao i da bi austrijski regulatori trebali zauzeti agresivniji stav kako bi izbjegli rizike reputacije za sistemsku instituciju.

“Sama činjenica da sekundarne sankcije postoje već nas dovodi do naših ciljeva na neki način”, rekao je ovaj dužnosnik za Reuters.

Hina/Epa
Skupina G7 o globalnoj trgovini nakon novih carina SAD-a prema Kini, Foto:Hina/Epa/Alessandro Di Marco

Sastanak G7

Američka ministrica financija dala je i primjedbe o američko-europskom savezu u Frankfurtu prije sudjelovanja na sastanku ministara financija G7 u Italiji ovog tjedna, te je rekla da vidi da će globalno gospodarstvo nadmašiti očekivanja s uglavnom uravnoteženim rizicima i ublažavanjem financijskih uvjeta od prošlogodišnjih bankovnih previranja.

“Također ostajemo oprezni u pogledu potencijalnih ranjivosti, uključujući povišene razine korporativnog duga, neusklađenosti zaduženosti i likvidnosti u nebankarskom sektoru te napetosti na tržištima komercijalnih nekretnina”, dodala je Yellen.

Podsjećamo, skupina G7 ovaj tjedan će se sastati u Italiji, a raspravljat će i, kako je najavljeno prošli tjedan, i o riziku fragmentacije globalne trgovine nakon visokih carina koje je SAD uveo Kini, ali i kako iskoristiti zamrznutu imovinu zaplijenjenu Rusiji nakon što je započela rat u Ukrajini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari