RBI odustao od poslovanja s ruskom tvrtkom nakon razgovora s američkim vlastima

Pixabay.com
Raiffeisen Bank International, Foto: Pixabay.com

Austrijski Raiffeisen Bank International (RBI) objavio je da odustaje od kupnje udjela u austrijskoj građevinskoj tvrtki Strabag od ruskog holdinga, okončavši višemjesečnu neizvjesnost i razgovore s europskim i američkim vlastima.

“U najnovijem razgovoru s nadležnim vlastima RBI nije uspio ishoditi sigurnost nužnu za realizaciju planirane transakcije. Banka je zato odlučila opreza radi zaustaviti transakciju”, piše u priopćenju.

U prosincu 2023. austrijska banka naglasila je da bi tom transakcijom dodatno smanjila izloženost Rusiji i oslobodila dio blokiranog novca. Za udio od 28 posto u Strabagu ruska podružnica austrijske banke platit će holdingu Rasperia nešto više od 1,5 milijardi eura, objavili su tada.

Vlasnik Rasperije je sankcionirani ruski biznismen Oleg Deripaska, prenosi Hina. Holding ima status ruske međunarodne kompanije, što znači da ima sjedište u posebnoj ekonomskoj zoni i ispunjava uvjete za posebne porezne olakšice i druge pogodnosti, prema izvješću američkog instituta Brooking.

SAD je u ožujku 2024. od austrijske banke zatražio da odustane od transakcije, prema navodima nekoliko izvora. Američki dužnosnici vjeruju da će ruski biznismen imati koristi od prodaje i zatražili su od RBI-ja pojedinosti o osobama i tvrtkama uključenima u taj aranžman, rekli su tada izvori.

Glasnogovornik Europske komisije, koja nadzire sankcije EU-a, uvedene i Deripaski, rekao je tada da su upoznati s transakcijom i da su zatražili pojašnjenja od austrijskih vlasti.

“Općenito, prema sankcijama EU-a, imovina pojedinaca i subjekata koji podliježu zamrzavanju imovine mora biti zamrznuta, odnosno tom je imovinom u biti zabranjeno trgovati”, dodao je glasnogovornik EK.

Dužnosnici austrijske središnje banke upozorili su u travnju RBI da bi transakcija mogla imati negativne posljedice ako ih SAD kazni, rekao je upućeni izvor. I drugi dužnosnici sugerirali su im u privatnim razgovorima da odustanu od kupnje budući da bi mogla biti protumačena kao povreda sankcija.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari