Austrijski RBI očekuje zahtjev ESB-a za smanjivanje poslovanja u Rusiji

Pixabay.com
Raiffeisen Bank International, Foto: Pixabay.com

Austrijski zajmodavac Raiffeisen Bank International izvijestio je da očekuje zahtjev Europske središnje banke (ESB) o ubrzanom smanjivanju poslovanja u Rusiji.

Prema najnovijem nacrtu zahtjeva, RBI bi, kako navodi, trebao smanjiti zajmove klijentima u Rusiji do 2026. do 65 posto u odnosu na treće tromjesečje 2023. godine. Nacrt predviđa i značajno smanjenje međunarodnih plaćanja iz Rusije, dodali su u priopćenju. ESB će zahtjeve uputiti uskoro, dodaju.

Od veljače 2022. RBI je, kako ističu, poduzeo značajne mjere kako bi ublažio rizike koji proizlaze iz vlasništva nad ruskom podružnicom, posebno rizike po kapitalnu poziciju i likvidnost te one koji proizlaze iz zahtjeva o poštivanju sankcija Rusiji.

Zahtjevi ESB-a uvelike nadilaze RBI-jeve planove o dodatnom smanjenju poslovanja u Rusiji, naglašavaju u austrijskoj banci, i mogli bi negativno utjecati na opcije prodaje ruske podružnice, prenosi Hina.

U poslovnom izvješću za 2023. godinu RBI je naveo da je prepolovio kredite u Rusiji, na šest milijardi eura. Obujam plaćanja ograničen je na predratnu razinu, a Raiffeisenov tržišni udio više nego prepolovljen u odnosu na najvišu razinu, naglasili su.

“Grupa i dalje radi na mogućoj transakciji, prodaji ili izdvajanju ruskog poslovanja, koje bi rezultiralo izdvajanjem Raiffeisenbank Russia iz strukture grupe”, objavili su u prezentaciji krajem veljače.

U ožujku 2024. izvori su odvojeno rekli da SAD od RBI-ja traži da odustane od planirane kupnje udjela u austrijskoj građevinskoj tvrtki Strabag od ruskog holdinga u vlasništvu sankcioniranog biznismena Olega Deripaske.

Za udio od 28 posto u Strabagu ruska podružnica austrijske banke platit će vlasniku, holdingu Rasperia Trading Limited sa sjedištem u Rusiji, nešto više od 1,5 milijardi eura, objavili su u prosincu lani. Rasperia je holding sa statusom ruske međunarodne kompanije koji joj jamči porezne olakšice.

Austrijska banka naglasila je tom prilikom da transakcijom dodatno smanjuje izloženost Rusiji i oslobađa dio blokiranog novca. Transakciju bi morali odobriti Kremlj i austrijski regulator koji je zbog zapadnih sankcija zamrznuo Deripaskin udio u Strabagu. SAD traži od RBI-ja da odustane od tog plana, rekli su izvori izravno upoznati s pregovorima.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari