Guverner austrijske središnje banke upozorava na rizik preuzimanja dionica Strabaga od ruske tvrtke

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a0/%C3%96sterreichische_Nationalbank_Portal.jpg/2048px-%C3%96sterreichische_Nationalbank_Portal.jpg
Austrijska nacionalna banka (ONB), Beč, Foto: Wikimedia Commons/Thomas Ledl

Guverner Austrijske nacionalne banke (ONB), Robert Holzmann, rekao je da postoji rizik u planu Raiffeisen Bank International (RBI), da kupi udio u austrijskoj građevinskoj tvrtki Strabag sa sredstvima koja su trenutno vezana u Rusiji i da samo Raiffeisen može procijeniti je li takav isplati se riskirati.

Holzmann je za Reuters rekao i da ONB vjeruje da je planirani posao koji uključuje najveću zapadnu banku u Rusiji u skladu sa sankcijama, no upozorio je da postoje rizici.

“I SAD i Europa ili Austrija, Austrijska nacionalna banka, ne možemo dati bjanko ček. Ne možemo reći ‘Samo naprijed, imate sve čisto’. Postoji rizik repa. Budući da rizik postoji, odluka je na Raiffeisenu da kaže, s obzirom na to da postoji rizik repa, isplati li nam se to učiniti ili ne”, rekao je Holzmann, no odbio je reći što konkretno misli pod „rizikom repa“.

RBI već dugo razmišlja o prodaji ili izdvajanju svog poslovanja u Rusiji nakon invazije na Ukrajinu.

U prosincu je RBI banka najavila da planira kupiti udio u Strabagu iz Rasperie, tvrtke koju je u to vrijeme kontrolirao ruski tajkun Oleg Deripaska, koji je pod sankcijama SAD-a i EU. RBI kaže da je dogovor u skladu sa svim sankcijama.

Rasperia i udio od oko 24 posto Strabaga, u međuvremenu su prodani drugoj tvrtki, Iliadis JSC, za koju RBI kaže je “investitor bez odobrenja”.

Reuters je u ožujku izvijestio da Washington vrši pritisak na RBI da odustane od planiranog posla vrijednog 1,1 milijardu eura (1,2 milijarde dolara).

Početkom tjedna, RBI je ponovio da je planirani posao u skladu sa svim zahtjevima sankcija.

“Nova vlasnička struktura Rasperije trebala bi RBI-ju pružiti utjehu da niti jedan sankcionirani pojedinci ili subjekti neće imati izravnu ili neizravnu korist od RBI-jeve najavljene akvizicije dionica Strabaga SE, niti od bilo kakvih povezanih plaćanja za te dionice”, priopćio je RBI.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari