Upozorenje iz Švicarske: Velike banke ponekad nije moguće likvidirati zbog međunarodnih pravnih posljedica

wikimedia.org
Credit Suisse, Švicarska Foto: wikimedia.org via Hadi

Međunarodne financijske vlasti moraju razmotriti pravne rizike koji okružuju potencijalnu likvidaciju globalnih banaka, izjavila je švicarska ministrica financija, Karin Keller-Sutter, komentirajući trebaju li pravila za poslovanje s bankama, koje se smatraju “prevelikima da propadnu”, standardizirati na međunarodnoj razini, kako bi se takvi zajmodavci mogli likvidirati.

„Željela bih podići svijest da likvidacija (banke) ponekad nije moguća zbog međunarodnih pravnih rizika. U slučaju Credit Suisse, to je očito bio rizik. Postoje znatne sumnje da bi dokapitalizacija putem prisilnog sudjelovanja vjerovnika, odnosno “bail-in”, funkcionirala. Primarno gledam na Sjedinjene Države. Velike banke tamo su uvelike uložene. Zato bi američke nadzorne vlasti morale pristati na likvidaciju “, rekla je Keller-Sutter, misleći na švicarsku banku koja je propala prošle godine.

Švicarska ministrica financija je rekla i da je u vezi s ovim pitanjima u kontaktu s Odborom za financijsku stabilnost, tijelom koje prati globalni financijski sustav, i drugim ministrima financija, uključujući njemačkog Christiana Lindnera, s kojim se sastaje u Berlinu.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karin_Keller-Sutter_(2020).jpg
Ministrica financija Švicarske, Karin Keller-Sutter, Foto: Wikimedia Commons/Chancellerie Fédérale

Upravljanje ovim rizikom je razlog zašto je švicarska vlada željela da sistemski relevantne banke podupru svoje inozemne podružnice s do 100 posto kapitala, rekla je ministrica financija Švicarske za novine Frankfurter Allgemeine Zeitung, prenosi Reuters.

“Vlasnički kapital inozemne podružnice mora biti toliko velik da se može prodati ili likvidirati u krizi bez štete za švicarsku matičnu tvrtku. Upravo je to bio problem s Credit Suisse”, rekla je Keller-Sutter.

Propast Credit Suisse uzburkala je financijska tržišta i dovela do njezina preuzimanja od strane dugogodišnjeg rivala UBS-a, što je nagnalo švicarsku vladu da u travnju postavi vlastite mjere za subjekte koji su preveliki da bi propali.

UBS je prošlog tjedna formalno preuzeo matičnu kompaniju Credit Suisse. Bonitetna agencija S&P u utorak je revidirala izglede UBS Group AG na stabilne s negativnih, rekavši da su “manji rizici od integracije i restrukturiranja grupe smanjeni”.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari