Švicarska FINMA: UBS mora biti sposoban za likvidaciju

Pixabay.com
Švicarska, Foto: Pixabay.com

Čelnik švicarskog financijskog regulatora, FINMA, izjavio je da najveća banka u zemlji, UBS banka, mora biti sposoban za likvidaciju ako je potrebno.

“Moramo raditi na tome da UBS bude rješiv”, rekao je čelnik FINMA-e Stefan Walter na bankarskom simpoziju, na kojem je govorio o procesu postupanja s bankama koje su ušle u probleme nakon kolapsa Credit Suissea prošle godine.

Walter je rekao da u slučaju UBS-a više neće biti alternative, poput preuzimanja od strane druge banke, u slučaju krize.

UBS-ov poslovni model i struktura spojene banke od samog će se početka preispitati s obzirom na mogućnost sanacije, rekao je Walter.

“Moja je vizija FINMA-e osigurati najbolji nadzor u klasi u Švicarskoj za budućnost, nadovezujući se na lekcije iz CS krize i drugih globalnih razvoja”, rekao je Walter u svom prvom javnom nastupu otkako je preuzeo kormilo regulatora u travanju.

UBS banka prošli tjedan je izvijestila o dobiti u prvom tromjesečju koja je nadmašila predviđanja i navela da se drži planova o otkupu dionica tijekom tri godine unatoč prijedlozima švicarske vlade koji bi povećali kapitalne zahtjeve.

Dionice ove, sada najveće švicarske banke veće su za osam posto i bile su na putu za najveći jednodnevni rast od ožujka 2023. godine, kada su vlasti Švicarske organizirale da UBS žurno preuzme Credit Suisse i spasi ga propadanja. Dionice banke skočile su gotovo 50 posto od spajanja.

Neto prihod banke u prvom tromjesečju, koji je s 1,8 milijardi dolara bio gotovo trostruko veći od predviđanja analitičara, označio je prvu tromjesečnu dobit UBS-a otkako je preuzeo Credit Suisse, prenosi Reuters. To je bilo potaknuto smanjenjem troškova i jačanjem neosnovnih dijelova poslovanja koje je UBS naslijedio i želi izaći.

“Ovo je dokaz snage franšiza naših klijenata i napretka u našim integracijskim planovima”, rekao je izvršni direktor UBS-a Sergio Ermotti o rezultatima te naglasio da banka ostaje pri planovima otkupa za 2024., 2025. i 2026. godinu.

To uključuje plan ponovne kupnje do milijarde dolara dionica ove godine, kao i povećanje prošlogodišnje dividende od 0,70 dolara po dionici za srednji tinejdžerski postotak 2024. godine.

Dobit prije rezerviranja u osnovnim poslovima UBS-a bila je deset posto iznad očekivanja, dok su prihodi u upravljanju imovinom i investicijskom bankarstvu bili ispod predviđanja.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari