UBS pokušava smanjiti troškove revizijom imovine

Pixabay.com
UBS Franfurt, Foto: Pixabay.com

UBS razmatra planove za smanjenje troškova od nekoliko stotina milijuna dolara u svom odjelu za upravljanje imovinom dok banka proučava opcije za poslovanje dok im je profit pod pritiskom, objavio je Reuters.

Početni fokus revizije bit će smanjenje troškova. Jedan od izvora je rekao da švicarska banka ima za cilj smanjiti troškove poslovanja za najmanje 300 milijuna dolara, uključujući i smanjenje osoblja u pozadinskom uredu sa sjedištem u Švicarskoj koje se pridružilo Credit Suisse. Banka također razmatra treba li dijelove jedinice apsorbirati njezine veće aktivnosti upravljanja imovinom, dodali su izvori na Reuters. Predstavnik UBS-a odbio je komentirati.

UBS integrira Credit Suisse otkako je preuzeo banku prošle godine u akciji spašavanja koju sponzorira država.

Tvrtke za upravljanje imovinom, koje ulažu novac klijenata u niz proizvoda, sve više trebaju razmjere kako bi se mogle natjecati i sačuvati profitabilnost.

UBS-ov odjel za upravljanje imovinom doprinio je manje od sedam posto ukupnim prihodima banke u 2023. godine i zadivljen je u odnosu na odjel za upravljanje imovinom banke koji čini više od polovice ukupnih prihoda grupe.

Nakon akvizicije Credit Suissea, uložena imovina u poslovanje upravljanja imovinom porasla je na oko 1,6 bilijuna dolara s 1,1 bilijuna dolara u 2022., pokazuje UBS-ovo godišnje izvješće.

No, poslovanje je imalo neto odljeve od 12 milijardi dolara u četvrtom tromjesečju, što je usporilo prikupljanje sredstava u 2023. na polovicu prethodne godine, prema godišnjim financijskim izvještajima.

Temeljna operativna dobit prije oporezivanja u jedinici za upravljanje imovinom bila je pet posto manja 2023. u usporedbi s prethodnom godinom, s operativnim troškovima koji su porasli za 35 posto na 2,1 milijardu dolara tijekom prošle godine.

Temeljne brojke isključuju troškove povezane s integracijom Credit Suisse.

Revizija dolazi nakon što je UBS imenovao Aleksandra Ivanovića za nadzor upravljanja imovinom krajem siječnja, zamijenivši Sunija Harforda, koji je otišao nakon što je posao vodio oko pet godina.

Banka je 6. veljače priopćila da UBS “nije imun na strukturne probleme s kojima se suočava industrija upravljanja imovinom” i da ima za cilj postići omjer troškova i prihoda, mjeru troškova kao udjela prihoda, ispod 70 posto na poslovanja do kraja 2026. godine. Prema financijskim izvješćima banke, na kraju 2023. iznosila je 80,2 posto.

UBS je rekao da je ostvarenje troškovnih koristi “kritična komponenta” njegovog plana i da ima za cilj rast poslovanja “dok gradi na našem snažnom partnerstvu s globalnim upravljanjem bogatstvom”.

UBS je također rekao da bi upravljanje bogatstvom i imovinom trebalo blisko surađivati, posebno za odvojeno upravljane račune koji su veliki pojedinačni računi prilagođeni klijentima.

Neki UBS-ovi bankari vjeruju da bi spajanje dijelova upravljanja imovinom u upravljanje bogatstvom moglo poboljšati sinergije jer često ciljaju na slične klijente, rekli su izvori.

Upravljanje imovinom opslužuje ultrabogate klijente koji često imaju dugogodišnje odnose sa svojim bankama. U UBS-u jedinicu vodi bivši bankar Credit Suisse Iqbal Khan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari