Američki regulatori u sporu oko bazelskih pravila

Pixabay.com
SAD kasni s provođenjem bazelskih pravila, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Regulatori banaka u SAD-u raspravljaju o daljem načinu provođenja pravila koja olakšavaju povećanje kapitala banaka, a neki žele dopustiti i dodatne povratne informacije banaka s Wall Streeta.

Federalne rezerve SAD-a razmatraju ponovno predlaganje pravila Basela III, dok Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) i Ured nadzornika valute (OCC) ne žele provoditi ova pravila, rekli su za Reuters izvori upoznati s problematikom.

Proteklih nekoliko mjeseci ove institucije proučavale su desetke komentara kritizirajući prijedlog FED-a iz srpnja 2023. godine i razmatrajući izmjene, prenosi Reuters. Nakon što se agencije slože s izmijenjenim nacrtom, moraju odlučiti hoće li dovršiti pravila i staviti ih na snagu ili ih ponovno predložiti, omogućujući drugi krug povratnih informacija.

Kao što je prvobitno predloženo prije gotovo godinu dana, Basel III bi povećao kapital banaka za oko 16 posto. Regulatori kažu da će dodatni kapital zaštititi od nepredviđenih rizika, dok banke s Wall Streeta kažu da bi ih to prisililo da revidiraju svoje poslovanje i smanje kreditiranje.

Banke s Wall Streeta zaprijetile su tužbom ako agencije iz SAD-a ne predlože novi tekst pravila, navodeći da su prekršile savezni zakon koji od njih zahtijeva da opravdaju nova pravila i daju vremena za povratne informacije javnosti i u potpunosti ih razmotre. Ističu i da agencije nisu dale ekonomski razlog za ova pravila.

Dužnosnici Feda vjeruju da bi ponovno predlaganje pomoglo u rješavanju te pritužbe, ali dužnosnici FDIC-a i OCC-a vjeruju da su zahtjevi banaka nevažeći i da nema pravne potrebe za ponovnim predlaganjem, prenosi Reuters. Fed također planira objaviti kvantitativnu studiju utjecaja koja analizira potencijalni učinak plana.

Ponovna ponuda koja uključuje značajne izmjene može dodati mjesece ionako dugotrajnom i složenom procesu.

Fed također ima kompleksnu unutarnju politiku o kojoj mora pregovarati. Dvojica guvernera glasovala su protiv izvornog prijedloga Basela, u rijetkom iskazu neslaganja u odboru središnje banke. Predsjednik Feda, Jerome Powell, rekao je da želi “široki konsenzus” o pravilu, ali postizanje toga moglo bi značiti prisiljavanje OCC-a i FDIC-a na ponovno predlaganje.

“Za ponovno predlaganje potrebno je vrijeme. Ponovno predlaganje Basela sada ugrožava njegovo dovršenje”, rekao je Todd Phillips, profesor bankarskog prava na Sveučilištu Georgia State i bivši odvjetnik FDIC-a koji općenito podržava stroža pravila.

Basel III provodi međunarodne kapitalne standarde koje je dogovorio Baselski odbor za nadzor banaka nakon globalne financijske krize. Europska unija početkom tjedna priopćila da će odgoditi ključni element svojih bazelskih reformi za godinu dana do siječnja 2026. zbog razvidnog kašnjenja primjene u SAD-u.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari