Švicarska središnja banka: Potrebno dodatno postrožiti propise

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/58/SNB_%28Swiss_National_Bank%29_headquarters_at_Bundesplatz%2C_Bern%2C_Switzerland_%28Ank_Kumar%2C_Infosys_Limited%29_06.jpg/1280px-SNB_%28Swiss_National_Bank%29_headquarters_at_Bundesplatz%2C_Bern%2C_Switzerland_%28Ank_Kumar%2C_Infosys_Limited%29_06.jpg
Švicarska narodna banka, Bern, Švicarska Foto: Wikimedia Commons/Ank Kumar

Švicarske financijske propise potrebno je dodatno ojačati nakon preuzimanja Credit Suisse od strane UBS-a, priopćila je Švicarska nacionalna banka (SNB), zahtijevajući da se više učini na zahtjevima kapitala i likvidnosti.

U svom godišnjem izvješću o financijskoj stabilnosti, SNB je rekao da dijeli stajalište vladajućeg Saveznog vijeća o potrebi za djelovanjem u pogledu kapitalnih zahtjeva, zahtjeva za likvidnošću, rane intervencije i planiranja oporavka i sanacije.

“Kriza u Credit Suisseu istaknula je slabosti u regulatornom okviru. Trenutačna kapitalizacija kombinirane matične banke UBS jača je od kapitalizacije matične banke Credit Suisse prije krize. Ipak, slabosti sadašnjeg režima ostaju i treba ih riješiti”, navodi se u izvješću središnje banke.

SNB je posebno podržao provedbu Vladinih prijedloga u tri područja regulacije kapitala. Prvo, uvidio je potrebu za jačanjem doprinosa instrumenata dodatnog temeljnog kapitala (AT1) stabilizaciji banke kao neograničenog poslovanja. AT1 obveznice djeluju kao amortizeri ako razina kapitala banke padne ispod određenog praga.

Osim toga, priopćeno je iz SNB-a, prenosi Reuters, trebalo bi ojačati “razboriti izračun” običnog temeljnog kapitala prvog reda, kao i režim kapitala za matične banke.

Čak i uz gore navedena poboljšanja arhitekture regulacije kapitala, regulatorni omjeri ostaju u velikoj mjeri statična mjera i trebali bi biti nadopunjeni elementima koji sadrže komponente usmjerene prema budućnosti, kao što je očekivana profitabilnost banke”, rekao je SNB.

SNB je također podržao reviziju omjera pokrića likvidnosti, ključne mjere za mjerenje sposobnosti banke da ispuni svoje zahtjeve za gotovinom, nakon što su odljevi depozita građana tijekom krize Credit Suisse bili veći i brži od pretpostavljenog omjera.

Banka je napomenula da tržišni pokazatelji, kao što su premije za zamjenu kreditnog rizika i cijena dionice UBS-a, sugeriraju da tržište pozitivno gleda na izglede banke.

U srijedu je švicarski financijski regulator FINMA rekao da preuzimanje Credit Suisse od strane UBS-a nije izazvalo nikakvu zabrinutost za tržišno natjecanje, unatoč preporukama antimonopolskog nadzornog tijela zemlje da zaslužuje daljnje ispitivanje.

SNB je primijetio da je UBS u procesu revizije svoje spremnosti za krizu, nakon preuzimanja Credit Suisse te će svoje planove za hitne slučajeve dostaviti FINMA-i na pregled.

Središnja banka je primijetila i da se od siječnja sistemski važne banke moraju uskladiti s novim zahtjevima likvidnosti. Njima su riješene neke, ali ne sve, slabosti koje su se materijalizirale tijekom krize Credit Suisse, rekao je SNB.

Prilagodbe bi mogle osigurati odgovarajuću potporu velikim depozitima stanovništva visokokvalitetnom likvidnom imovinom (HQLA).

„To bi moglo ojačati poticaje za banke da kanaliziraju kratkoročne depozite klijenata u dugoročnije vrste financiranja, poput ponude viših kamata na oročene depozite, jer dugoročnije vrste financiranja ne moraju imati potporu HQLA“ , rečeno je u priopćenju.

Podsjećamo, zabrinutost da prošireni UBS predstavlja rizik za švicarsko gospodarstvo potaknulo je vladu Švicarske da u travnju predloži strože propise za banke koje se smatraju “prevelikima da bi propale”. U središtu tog plana su i prijedlozi da UBS drži više kapitala.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari