U lipnju pogoršana očekivanja u hrvatskom gospodarstvu

Freepik.com
Pogoršana očekivanja u gospodarstvu, Ilustracija, Foto: Freepik.com/tartila

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu pogoršana su u lipnju, uz veliku količinu pesimizma u sektoru usluga i suzdržanije potrošače, pokazalo je mjesečno istraživanje Europske komisije. Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u lipnju 2024. za 2,4 boda u odnosu na svibanj, na 105,3 boda.

Najviše su u mjesecu na izmaku pogoršana očekivanja u uslužnom sektoru, iskazana u padu indeksa za oko osam bodova. Menadžeri znatno lošije ocjenjuju potražnju unatrag tri mjeseca, a suzdržani su i u prognozama za ljeto. Neizvjesnost je po njima zamjetno izraženija nego u svibnju.

Pogoršano je i raspoloženje među potrošačima, prema padu indeksa za nešto više od četiri boda, odražavajući pogoršanu ocjenu financijske situacije u proteklih 12 mjeseci. Građani pokazuju i pojačani oprez u prognozama financijske situacije u idućih godinu dana te pojačanu suzdržanost u procjenama većih kupnji. Optimizam je splasnuo i u maloprodaji, prema padu indeksa za 1,5 bodova.

Menadžeri u industriji nešto su pak optimističniji, prenosi Hina, uz rast indeksa za 1,7 bodova. Znatno bolje ocjenjuju proizvodni trend u proteklim mjesecima, a suzdržani su u prognozama inozemne potražnje. Ozračje je poboljšano i u građevinskom sektoru, prema rastu indeksa za gotovo dva boda.

Menadžeri u gospodarstvu u cjelini očekuju slabiji tempo zapošljavanja u ljetnoj sezoni, prema padu indeks energetske učinkovitosti (EEI) za 1,6 bodova u odnosu na svibanj. Signaliziraju ipak ublaženu neizvjesnost u poslovnim prognozama, iskazanu u padu indeksa intenziteta korištenja energije (EUI) za tri boda.

Ozračje na razini eurozone nije se bitnije promijenilo u odnosu na svibanj, prema padu indeksa za samo 0,2 boda, na 95,9 bodova. Očekivanja menadžera pogoršana su ponajviše u maloprodaji i u građevinarstvu, uz pad indeksa za jedan odnosno za 0,8 bodova. U industriji i uslugama te među potrošačima raspoloženje je bilo gotovo nepromijenjeno.

Poslovni čelnici u eurozoni očekuju slabiji tempo zapošljavanja u idućim mjesecima, prema padu indeksa EEI za 1,6 bodova. Neizvjesnost u poslovanju neznatno je ublažena, uz pad indeksa EUI za 0,5 bodova.

U skupini vodećih gospodarstava poboljšalo se samo raspoloženje u Španjolskoj, prema rastu ESI-ja za 1,1 bod. U Francuskoj i Italiji ozračje je pak na pragu ljeta pogoršano, uz pad indeksa za 0,7 bodova, a u Njemačkoj bilo je gotovo nepromijenjeno u usporedbi sa svibnjem. Značajnijih promjena nije bilo ni u najvećem gospodarstvu EU izvan eurozone, onom Poljske, pokazuje istraživanje EK.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari