Oprez na burzama u iščekivanju podataka o inflaciji

Freepik.com
Burze, ilustracija, Foto: Freepik.com/pch.vector

Na Wall Streetu se u četvrtak trgovalo vrlo oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči objave novog izvješća o inflaciji u SAD-u koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones indeks porastao je 0,09 posto, na 39.164 boda, S&P 500 0,09 posto, na 5.482 boda, a Nasdaq 0,30 posto, na 17.858 bodova.

Ulagači se nadaju daljnjem popuštanju inflacije, što bi podržalo nade u znatnije smanjenje kamata američke središnje banke u ovoj godini.

Čelnici Feda posljednjih dana, prenosi Hina, poručuju da je inflacija i dalje osjetno iznad ciljanih razina središnje banke i procjenjuju da je do kraja godine moguće jedno smanjenje kamata.

I na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u plusu 0,3 posto i na putu je dobitka u ovom mjesecu za više od tri posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks u plusu 0,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,4 i 2 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer ih je zabrinuo rast inflacije u nekoliko zemalja, među ostalim u Australiji i Kanadi.

Na tržištima se, naime, dulje vrijeme smatralo da je ciklus povećanja kamata u svijetu završen i da slijedi popuštanje monetarne politike.

No, rast inflacije u Australiji i poruka iz tamošnje središnje banke da se na prošloj sjednici razgovaralo o povećanju kamata izazvali su strahovanja od daljnjeg zaoštravanja monetarne politike.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari