MMF pokušava spasiti Argentinu sa 7,5 milijardi dolara

Foto: Franco Monsalvo/Pexels

Nakon četiri mjeseca pregovora, Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je Argentini 7,5 milijardi dolara vrijedan kredit, koji bi joj trebao pomoći u izvlačenju iz duboke gospodarske i financijske krize, piše Hina.

“Izvršni odbor MMF-a dovršio je danas petu i šestu reviziju argentinskog 30-mjesečnog programa financiranja (EFF). Odluka odbora omogućuje trenutačnu isplatu oko 7,5 milijardi dolara”, naveo je MMF u priopćenju objavljenom u srijedu.

Zbog ekstremne suše i političkih pogrešaka, Argentina nije uspjela izvršiti dogovorene prilagodbe proračuna, priopćio je fond. No ipak je bilo moguće dogovoriti nove ciljeve, poput povećanja rezervi središnje banke i strože fiskalne discipline.

Ministarstvo gospodarstva u Buenos Airesu mora proslijediti više od polovine novoodobrenih sredstava drugim vjerovnicima, izvijestio je argentinski list La Nación.

Kako bi podmirila kamate prema fondu, Argentina je nedavno uzela nekoliko kredita za premošćivanje u Kataru, Kini i od latinoameričke razvojne banke CAF.

Drugo najveće južnoameričko gospodarstvo u dubokoj je gospodarskoj i financijskoj krizi, među ostalim, zbog prevelikog državnog aparata i niske produktivnosti u industriji. Znatno je raširena i siva ekonomija zbog čega država gubi veliki dio poreznih prihoda.

Nacionalna argentinska valuta peso već mjesecima pada u odnosu na američki dolar, a golemi dugovi neprestano rastu. Stopa inflacije dosegnula je, pak, 115 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari