MMF: Problemi SAD-a s rješavanjem duga prijetnja su i globalnom gospodarstvu

Foto: Youtube screenshot

Američki problemi s rješavanjem državnog duga izazvali bi vrlo ozbiljne posljedice u domaćem i globalnom gospodarstvu, uključujući moguće veće troškove zaduživanja, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Predsjednik Joe Biden i predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Kevin McCarthy, sastali su se prvi put nakon tri mjeseca kako bi razgovarali o podizanju gornje granice državnog duga, koji trenutno iznosi 31,4 bilijuna dolara, javlja Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Pregovori su započeli u srijedu, a republikanci i dalje inzistiraju na smanjenju potrošnje, dok ministrica financija Janet Yellen upozorava da bi se, ako Kongres ne podigne gornju granicu, problemi s isplatama mogli pojaviti već u lipnju.

Strahuje se kako bi u takvoj situaciji američko gospodarstvo moglo skliznuti u recesiju, upozorio je MMF, dodajući da bi se posljedice osjetile u cijelom svijetu.

U ovom trenutku MMF ne može brojčano odrediti utjecaj takvog scenarija u SAD-u na rast svjetskog gospodarstva, dodala je u četvrtak glasnogovornica MMF-a Julie Kozack.

MMF je u travnju procijenio kako će svjetsko gospodarstvo ove godine porasti za 2,8 posto, ali je naglasio da bi dublja previranja na financijskim tržištima, obilježena oštrim padom cijena imovine i smanjenim kreditiranjem banaka, mogla usporiti rast aktivnosti na samo jedan posto.

Jedna od posljedica problema s plaćanjem u SAD-u i šire nestabilnosti u svjetskom gospodarstvu mogao bi biti rast kamatnih stopa, istaknula je Kozack.

“Željeli bi izbjeći tako teške posljedice i zato ponovno pozivamo sve strane da se sastanu, postignu konsenzus i što prije riješe problem”, poručila je.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari