Ministri pravosuđa 42 američke države tuže Metu zbog izazivanja ovisnosti kod mladih

Pixabay.com
Facebook Foto: Pixabay.com

Ministri pravosuđa 42 američke države u srijedu su podigli tužbe protiv Mete koju terete da svojim društvenim mrežama Facebook i Instragram izazivaju ovisnost kod mladih.

Od spomenutog broja, pišu tamošnji mediji, trideset troje ih je tužbu podnijelo kalifornijskom sudu, a ostali sudovima u svojim državama.

Zanimljivo je kako u ovom pravnom napadu na tvrtku Marka Zuckerberga sudjeluju i republikanci i demkorati koji navode da su i Facebook i Instragram kreirani na način da mlade na svojim stranicama zadržavaju duže nego što je zdravo, dok stalno uspoređivanje s drugima ima negativan utjecaj na njihovu psihu, izazivajući depresiju i anksioznost.

“Interni istraživački dokumenti pokazuju da je svjesna da njezini proizvodi štete mladim korisnicima. Dapače, studije koje je naručila Meta otkrivaju da su godinama znali za ovu ozbiljnu štetu povezanu s vremenom koje mladi provode na njezinim platformama”, stoji u priopćenju državnog tužitelja u New Yorku.

Riječ je o dokumentima koje je još 2021. godine javnosti otkrila bivša zaposlenica Facebooka Frances Haugen, nakon čega su uslijedile brojne kritike i analize sadržaja na društvenim mrežama.

“Predani smo pružanju sigurnih i pozitivnih online iskustava tinejdžerima, zbog čega smo već implementirali više od 30 alata za podršku tinejdžerima i njihovim obiteljima”, rekao je glasnogovornik Mete Andy Stone i izrazio žaljenje što su ministri odabrali ovaj put umjesto “da surađuju s tvrtkama na razvijanju jasnih standarda za aplikacije koje koriste tinejdžeri”.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari