Meta otpušta zaposlenike u silicijskoj jedinici Metaverse

Foto: Julio Lopez/Pexels

Tvrtka Meta planira otpustiti zaposlenike u jedinici odjela Reality Labs orijentiranog na metaverzum koji je usmjeren na stvaranje silicija po narudžbi.

Zaposlenici su obaviješteni o otpuštanjima u objavi na Metinom internom forumu za rasprave Workplace, objavio je Reuters. U objavi je stajalo da će biti obaviješteni o svom statusu s tvrtkom do srijede rano ujutro, rekao je jedan od izvora.

Glasnogovornik Mete odbio je komentirati planove. Reuters nije mogao utvrditi opseg otkaza u silikonskoj jedinici, nazvanoj Facebook Agile Silicon Team ili FAST.

Ukoliko su „rezovi duboki“, mogli bi ugroziti projekt izvršnog direktora Marka Zuckerberga za izgradnju proizvoda proširene i virtualne stvarnosti, koji bi omogućili pristup nizu impresivnih virtualnih svjetova poznatih kao “metaverzum”, posebice AR naočale za koje je predvidio da će “redefinirati naš odnos s tehnologijom.”

Jedinica FAST, koja ima oko 600 zaposlenika, radila je na razvoju prilagođenih čipova za opremanje Metinih uređaja za obavljanje jedinstvenih zadataka i učinkovitiji rad, čime se razlikuju od drugih koji ulaze na novo AR/VR tržište.

Međutim, Meta se borila da napravi čipove koji se mogu natjecati sa silicijem proizvedenim od strane vanjskih dobavljača i obratila se proizvođaču čipova Qualcomm, za proizvodnju čipova za svoje uređaje koji su trenutno na tržištu.

Restrukturiranje FAST-a očekuje se od proljeća, piše Reuters, od kada je Meta zaposlila novog rukovoditelja, koji će voditi jedinicu.

Od studenog prošle godine, Meta je ukinula oko 21.000 radnih mjesta jer je nastojala uvjeriti ulagače da obuzdava troškove usred slabljenja rasta prihoda, visoke inflacije i zabrinutosti da Reality Labs gubi previše novca.

U izjavi u ožujku, Zuckerberg je rekao da će se većina ovogodišnjih otpuštanja dogoditi u proljeće, ali da bi “u malom broju slučajeva moglo proći do kraja godine da se te promjene dovrše”.

I zasebna jedinica za izradu čipova u Metinom infrastrukturnom odjelu usmjerena na rad s umjetnom inteligencijom također je naišla na prepreke. Izvršna direktorica koja nadzire te odjel, najavila je svoj odlazak prošli tjedan, iako je Meta imenovala nekoga drugu osobu da preuzme njezinu ulogu i nastavi proces.

Meta trenutno proizvodi liniju slušalica za mješovitu stvarnost nazvanu Quest i pametne naočale dizajnirane s Ray-Ban proizvođačem naočala EssilorLuxottica koje mogu emitirati video i razgovarati s korisnicima putem novog AI virtualnog asistenta. Najavila je i nove verzije pametnih naočala i slušalica Quest, Quest 3, orijentiranih na korisnike, kao i manje glomazne AR naočalama. Prva verzija tog proizvoda trebala bi biti dovršena sljedeće godine.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari