Ministarstvo poljoprivrede osiguralo 7,5 milijuna eura potpore zbog afričke svinjske kuge

Pixabay.com
Novac, Foto: Pixabay.com

Ministarstvo poljoprivrede je u e-savjetovanje uputilo izmjene dvaju programa kojima je osigurano dodatnih 7,5 milijuna eura potpore zbog pojave afričke svinjske kuge (ASK).

U postupku elektronskog savjetovanja s javnošću do 8. prosinca su prijedlog izmjena i dopuna Programa potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje ASK te prijedlog programa potpore za izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje zbog mjera suzbijanja ASK, prenosi Hina.

Objašnjavajući predložene izmjene Programa potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje ASK, iz Ministarstva ističu kako je cilj toga Programa dodjela potpore za kompenzaciju gubitka prihoda za životinje otpremljene na klanje iz objekata u zonama primjene naređenih mjera kontrole za suzbijanje ASK sukladno relevantnim propisima i mjerama kontrole bolesti.

Proizvođači svinja čiji se objekti nalaze u zonama primjene naređenih mjera ne mogu plasirati svinje po aktualnim tržišnim cijenama. Zbog tih okolnosti potrebno je dodijeliti potporu proizvođačima koji su pretrpjeli gubitke uzrokovane mjerama kontrole.

Za provedbu Programa u 2023. godini osigurana su sredstva u iznosu od pet milijuna eura, a predloženom izmjenom i dopunom osigurat će se dodatna sredstva za provedbu Programa u idućoj, 2024. godini u iznosu od također pet milijuna eura, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

U javnom savjetovanju je i prijedlog programa potpore za izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje zbog mjera suzbijanja ASK, za čiju provedbu je planirano 2,5 milijuna eura.

Cilj tog programa, kako se objašnjava, je dodjela potpore za izostanak prihoda zbog nemogućnosti bavljenja svinjogojskom proizvodnjom uslijed naređenih mjera koje su na snazi zbog kontrole i suzbijanja ASK sukladno relevantnim regulativama i mjerama kontrole bolesti, odnosno nemogućnosti držanja svinja.

Prihvatljivi korisnici su subjekti, fizičke ili pravne osobe koje uzgajaju rasplodne svinje i/ili proizvode tovne svinje, na objektu/objektima korisnika provedeno je usmrćivanje svinja ili uklanjanje svinja od trenutka potvrde ASK u Republici Hrvatskoj na temelju zapisnika inspektora Državnog inspektorata te ne mogu držati svinje.

Iz Ministarstva napominju kako su izmjene dvaju programa u e-savjetovanje upućene u petak, a kao “jedan od zaključaka sastanka održanog s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore, HPK Odbora za svinjogojstvo, Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga uzgajivača svinja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije, Udruge uzgajivača crne slavonske svinje Fajferica, Hrvatske udruge proizvođača svinja, Hrvatske gospodarske komore, Stožera za obranu hrvatskog sela i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari