Ministarstvo poljoprivrede: Hrvatski mljekari imali 6.697 eura veći prihod od onih iz EU

pixabay.com
Mliječni proizvodi, ilustracija; Foto: Pixabay.com

Hrvatski mljekari su u prvih devet mjeseci ove godine imali 6.697 eura veći prihod u odnosu na prosječni prihod mljekara u EU-u u istom razdoblju, izvijestili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.

Prihod hrvatskih mljekara za prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na EU-ov prosjek i na temelju iste proizvodnje (360.000 kilograma) je veći za 6.697 eura, navode iz ministarstva, a prenosi Hina.

Riječ je, kako ističu, o značajnoj promjeni u odnosu na prošlu godinu kada je prihod hrvatskih mljekara u odnosu na prosječne prihode mljekara u EU na bazi proizvodnje 360.000 kilograma mlijeka bio niži za 21.468 eura (prema izračunu Ministarstva poljoprivrede) odnosno 21.421 eura (prema izračunu Hrvatske poljoprivredne komore).

Ova objava stiže nekoliko dana nakon što su iz HPK upozorili kako su prihodi hrvatskih mljekara u devet mjeseci manji za 14.723 eura u odnosu na konkurenciju iz Europske unije te da će biti će sve manje proizvođača, nastavili li se pad otkupnih cijena.

Razlika u prihodima počela se smanjivati od ožujka, ali još uvijek iznosi 14.723 eura.

Iz HPK su također podsjetili kako je na pad cijena otkupa mlijeka upozorio i Europski odbor za mlijeko te je pozvao donositelje odluka u EU da poduzmu mjere protiv krize kako bi spriječili kolaps tržišta mlijeka.

3 Odgovora

    1. Hrvatskih proizvođača je sve manje. Ako se i desi kolaps tržišta mlijeka nećemo biti krivi za to.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari