Ministrica Vučković s predstavnicima mljekara o štetama nakon nevremena

pixabay.com
Krave, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković razgovarala je s predstavnicima sektora mljekarstva o problemima mliječnih farmi stradalih u nevremenu koje je zahvatilo područja Hrvatske 19. srpnja, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede, prenosi Hina.

Vezano uz štete mljekara koje su nastale tijekom nevremena, kako prenosi Hina, Ministrica Vučković je naglasila otvorenost i spremnost na komunikaciju i pomoć svim pogođenim proizvođačima te istaknula kako će, između ostalog, već u narednim danima biti otvoren novi natječaj kojim će se financirati obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala.

Na sastanku se razgovaralo i o temama programa razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine, te potporama sektoru u okviru nacionalnih i europskih sredstava, priopćeno je iz Ministarstva.
Vezano uz natječaje “Strateškog plana ZPP 2023-2027.”, najavljeno je kako će ove godine biti objavljen 120 milijuna eura vrijedan investicijski Natječaj intervencije 73.10. “Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju“, pri čemu će se nastojati administrativno rasteretiti proizvođači.
Ove će godine biti objavljen i 10 milijuna eura vrijedan “Natječaj za ulaganja u obnovljive izvore energije”, a mljekari će moći povećati učinkovito korištenje energije na svojim farmama.

Mljekari su informirani i kako će uskoro moći podnositi zahtjeve za potporu u okviru gotovo 31 milijun eura vrijednog “Programa potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje”, kojim je Vlada RH u okviru posljednjeg paketa mjera osigurala gotovo 23 milijuna eura pomoći stočarstvu, prenosi Hina.

Proizvođači mlijeka su tijekom sastanka dali sugestije za izradu finalne verzije “Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine”, kojim se predviđa povećanje populacije krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka te ukupna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj na razini od oko 600 milijuna litara kravljeg, 8,4 milijuna litara ovčjeg te 11,2 milijuna litara kozjeg mlijeka do 2030. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari