Mastercard i Visa pod povećalom regulatora

pixabay.com
Kreditne kartice; ilustracija Foto: Pixabay.com

Visa i Mastercard znatno su podigle naknade za kartična plaćanja, ali malo je dokaza da su znatno poboljšale i kvalitetu usluge, zaključio je preliminarno u utorak britanski regulator platnih sustava (PSR).

Visa i Mastercard već dugo dominiraju tržištem platnih kartica, što je privuklo pažnju parlamentarnih zastupnika i pokrenulo val zahtjeva za strožim regulatornim nadzorom.

“PSR je otkrio da su u proteklih pet godina, nakon što se uzmu u obzir promjene u obujmu, Mastercard i Visa proširili mrežu i podigli naknade više od 30 posto u realnom izrazu, a malo je dokaza o odgovarajućem poboljšanju kvalitete usluge”, stoji u priopćenju regulatora kojeg prenosi Hina.

Podignute naknade stajale su britanske kompanije više od 250 milijuna funti, prema procjenama u PSR-ovom preliminarnom izvješću na 158 stranica.

Tvrtke nemaju izbora i prisiljene su plaćati veće naknade, budući da Mastercardove i Visine kartice čine 95 posto transakcija karticama izdanim u Ujedinjenom Kraljevstvu, napominju regulatori. U predloženom rješenju upućenom u javnu raspravu PSR sugerira poboljšanu transparentnost i obavezu Mastercarda i Vise da objasne, konzultiraju se i/ili dokumentiraju razloge za promjenu naknada.

Predlažu i redovna izvješća o financijskim informacijama kako bi se poboljšao nadzor nad poslovanjem.

“Ne slažemo se sa zaključcima PSR-ove preliminarne analize. Sektor plaćanja nikad nije bila konkurentniji, što se odražava u širokom izboru opcija plaćanja, dostupnih britanskim potrošačima i tvrtkama”, stoji u priopćenju Mastercarda.

Visa nije odmah bila dostupna za komentar izvješća.

Javna rasprava otvorena je do 30. srpnja, a regulator mora objaviti zaključno  izvješće o kartičnim shemama i naknadama u posljednjem tromjesečju ove godine.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari