BMW, Jaguar i Volkswagen pod istragom zbog povezanosti s prisilnim radom u Kini

Prosvjed protiv prisilnog rada, Foto: Chrisna Senatus/Pexels

BMW, Jaguar Land Rover i Volkswagen koristili su dijelove koje je izradio dobavljač s popisa kineskih tvrtki zabranjenih zbog navodne povezanosti s prisilnim radom, navodi se u izvješću američkog Kongresa.

Najmanje 8.000 automobila BMW Mini Cooper uvezeno je u SAD s komponentama zabranjene kineske tvrtke Sichuan Jingweida Technology Group (JWD), prema izvješću ureda predsjednika Senatskog odbora za financije Rona Wydena.

U izvješću se ističe i da je Jaguar Land Rover uvezao rezervne dijelove koji su uključivali komponente iz JWD-a nakon što je ta tvrtka stavljena na popis zabranjenih.

Iz Jaguara su, navodi BBC, odbacili optužbe, istaknuvši kako “ozbiljno shvaća pitanja ljudskih prava i prisilnog rada, zbog čega imaju i vlastiti program zaštite takvih prava”. Istaknuli su i da su identificirali te počeli uništavati sve zalihe koje uključuju sporne komponente.

Wyden je također apelirao na američku agenciju za carinu i zaštitu granica da “pojača provedbu i suzbije tvrtke koje potiču sramotno korištenje prisilnog rada u Kini”.

Kongres je još 2021. godine usvojio Zakon o sprječavanju prisilnog rada Ujgura kojim se namjerava spriječiti uvoz robe iz kineske sjeverozapadne regije Xinjiang.

Kina je, naime, optužena za zatočenje više od milijun Ujgura u Xinjiangu protiv njihove volje u posljednjih nekoliko godina. Vlasti su, međutim, odbacile sve optužbe o kršenju ljudskih prava u tom dijelu zemlje.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari