Kina uzvraća udarac: američkim tvrtkama zabranjeni uvoz, izvoz i ulaganja

Kina i SAD, Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je da će zabraniti nekim američkim tvrtkama uvozne i izvozne aktivnosti povezane s Kinom, kao i zabraniti im bilo kakva nova ulaganja.

Ministarstvo je stavilo General Atomics Aeronautical Systems na svoj popis nepouzdanih subjekata jer je ta kompanija prodavala oružje Tajvanu, navodi se u priopćenju. Također su uključene kompanije General Dynamics Land Systems i Boeing Defense, Space & Security.

Višim rukovoditeljima svih triju kompanija zabranjen je ulazak u Kinu, prenosi Hina, dok će im radne dozvole biti poništene, kao i status posjetitelja i boravišta, a povezani zahtjevi koje podnesu neće biti odobreni.

Kina je pokrenula i antidampinšku istragu protiv određenih proizvođača kemikalija iz Europske unije, Sjedinjenih Država, Japana i Tajvana.

Kemikalije o kojima je riječ su kopolimerizirani paraformaldehid, koji može djelomično zamijeniti bakar, cink, kositar, olovo i druge metalne materijale korištene u automobilskim dijelovima, električnim uređajima i industrijskim strojevima.

Mjere kineske vlade stručnjaci vide kao reakciju na nedavna zbivanja u trgovinskom sporu sa Zapadom.

Među ostalim, prošloga je tjedna američki predsjednik Joe Biden uveo posebne 100-postotne carine na uvoz električnih automobila iz te zemlje.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari