Zabrana izvoza u Kinu dovela do naglog pada prihoda ASML-a

Freepik.com
Čipovi, ilustracija, Foto: Freepik.com

Nizozemski dobavljač opreme za proizvodnju računalnih čipova ASML izvijestio je o naglom padu potražnje u prvom tromjesečju, što se pripisuje nizozemskoj zabrani izvoza najsofisticiranijih strojeva u Kinu sukladno dogovoru sa SAD-om.

Neto vrijednost novih narudžbi smanjila se u prvom tromjesečju na samo 3,6 milijardi eura, s 9,2 milijarde eura početkom prošle godine.

Vrijednost narudžbi najnovije generacije strojeva (EUV) pala je pak na samo 656 milijuna eura, s 1,6 milijardi eura u istom razdoblju lani.

Neto dobit ASML-a smanjila se za 40,5 posto, na 1,22 milijarde eura, a prihod za 27 posto, na 5,29 milijardi eura.

Potražnja za najnovijom generacijom ASML-ovih strojeva, pojašnjava Hina, naglo je oslabila nakon što je vlada u Den Haagu zabranila njihov izvoz u Kinu, pridruživši se SAD-u koji nastoji potkopati kineski razvoj kapaciteta za proizvodnju čipova, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.

Kina već godinama pokušava smanjiti ovisnost o uvozu čipova pa kompanije naveliko kupuju starije ASML-ove strojeve koji ne podliježu zabrani, koristeći ih za proizvodnju čipova za potrošačka dobra, uključujući hladnjake, automobile, igračke i mobitele.

U takvim je uvjetima ASML-ova prodaja litografskih sustava kineskim kupcima činila rekordnu gotovo polovinu prihoda u prvom tromjesečju, dosegnuvši oko dvije milijarde eura, priopćila je kompanija.

Prošle je godine Kina je činila 29 posto ASML-ovog prihoda, dijelom i zato što su kompanije nabavljale strojeve srednje klase prije no što su početkom 2024. uvedena nova izvozna ograničenja.

U 2025., vjeruju u ASML-u, potražnja za novim strojevima trebala bi se oporaviti zahvaljujući uzletu umjetne inteligencije i pojačanoj proizvodnji memorijskih čipova.Z

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari