Nizozemska ulaže 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML

Pixabay.com
Čipovi, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Nizozemska vlada objavila je da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.

Ministar gospodarstva Micky Adriaansens rekao je da će vlada ulagati u poboljšanje stanovanja, obrazovanje, prijevoz i električnu mrežu u sklopu plana “Operacija Beethoven”, koji bi trebao zadržati ASML u Nizozemskoj. Najavio je i mjere smanjivanja poreznog opterećenja, ne navodeći detalje.

“Kabinet poduzima te mjere uz pretpostavku da će ASML nastaviti s ulaganjima i zadržati pravno, fiskalno i stvarno sjedište u Nizozemskoj”, piše u priopćenju.

Vlada je odlučila poduzeti hitne mjere nakon što je izvršni direktor najveće europske tehnološke kompanije kritizirao njezinu politiku, uključujući plan o ukidanju poreznih olakšica za migrante s visokim stručnim kvalifikacijama.

ASML je vladi spočitnuo i da nije primjereno ulagala u poboljšanje infrastrukture u tehnološkom centru u Eindhovenu gdje mu je sjedište, uključujući autoceste, stanovanje i električnu mrežu, prenosi Hina.

Kompanija je izrazila zadovoljstvo vladinom najavom ulaganja, dodavši ipak da još radi na planovima o lokaciji poslovanja budući da se razvija paralelno s ostatkom sektora.

“Moramo odlučiti gdje ćemo rasti, a ne hoćemo li ostati”, objavio je ASML u priopćenju poslanom elektronskom poštom.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari