SAD smanjuje ovisnost o Kini, Biden daje Intelu 20 milijardi dolara

Pixabay.com
Intel, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Američki predsjednik, Joe Biden, objavio je da će proizvođaču čipova Intel dodijeliti gotovo 20 milijardi dolara bespovratnog novca i zajmova za proizvodnju čipova.

Biden je, piše Hina, objavio preliminarni sporazum o 8,5 milijardi dolara bespovratnog novca i do 11 milijardi dolara zajmova toj tvrtki iz Arizone, pri čemu će dio novca biti uložen u gradnju dvije nove i modernizaciju postojeće tvornice.

“Omogućit ćemo da se proizvodnja naprednih poluvodiča nakon 40 godina vrati u Ameriku”, rekao je američki predsjednik i dodao “ako smo ih u Americi izumili, onda ih u Americi treba i proizvoditi”.

Ministrica trgovine SAD-a, Gina Raimondo, izjavila je da sporazum predviđa ulaganje koje spada među najveća u povijesti sektora. Administracija želi programom subvencija podići američki udio u proizvodnji naprednih čipova do 2030. s nula na 20 posto.

Povijesna izdvajanja pokazuju da Bidenova administracija polaže velike nade u Intel u sklopu zakona o CHIPS-u i znanosti iz 2022. godine, koji bi uz podršku 52,7 milijardi dolara trebao povećati domaću proizvodnju poluvodiča.

Cilj je zakona smanjiti ovisnost o Kini i Tajvanu budući da je udio globalnih kapaciteta proizvodnje poluvodiča u SAD-u pao s 37 posto u 1990. na 12 posto u 2020., prema udruženju proizvođača.

Zakonodavci su upozorili da je ovisnost SAD-a o čipovima tajvanskog TSMC-a riskantna budući da Peking Tajvan smatra kineskim teritorijem i da pridržava pravo upotrebe sile kako bi ga ponovno preuzela.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari