SAD ulaže 3,5 milijardi dolara u Intel

Pixabay.com
Čip, ilustracija Foto: Pixabay.com

Američka vlada spremna je uložiti 3,5 milijardi dolara u Intel kako bi proizvođač čipova mogao proizvoditi napredne poluvodiče za vojne i obavještajne programe, kažu izvori u Kongresu SAD-a, prenosi Bloomberg.

Taj bi novac, uključen u zakon o potrošnji koji je Predstavnički dom usvojio u srijedu, uspostavio Intel kao dominantnog domaćeg igrača na unosnom tržištu obrane.

Prema Bloombergu, financiranje bi trajalo tri godine i dolazilo bi iz fonda Zakona o čipovima i znanosti, od 39 milijardi dolara, koji je osmišljen kako bi uvjerio proizvođače čipova da proizvode poluvodiče u SAD-u. Više od 600 tvrtki iskazalo je interes za financiranje na ovaj način.

U studenom lani je Wall Street Journal izvijestio da Intel pregovara i da želi od državnih subvencija dobiti između tri i četiri milijarde dolara.

Intel će dobiti ukupni paket poticaja Zakona o čipovima, više od 10 milijardi dolara, koji uključuje i bespovratna sredstva i zajmove. Tvrtka je odbila komentirati investiciju od 3,5 milijardi dolara koja je na čekanju.

“Radujemo se nastavku suradnje s Kongresom na provedbi Zakona o čipovima i znanosti na način koji promiče našu ekonomsku i nacionalnu sigurnost”, izjavili su iz tvrtke.

Očekuje se da će Senat usvojiti paket subvencija do subote.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari