SAD u šoku: Nemoguće je da Huawei proizvodi čipove bez američke tehnologije

Pixabay.com
Huawei, ilustracija Foto: Pixabay.com

SAD nema dokaza da kineski proizvođač Huawei može proizvoditi pametne telefone s naprednim čipovima u velikim količinama, izjavila je u utorak američka ministrica trgovine Gina Raimondo.

Huawei je nedavno počeo prodavati svoj telefon Mate 60 Pro koji sadrži čip za koji analitičari vjeruju da je tehnološkim otkrićem napravljen od strane kineske ljevaonice čipova Semiconductor Manufacturing International Corp, prenosi Reuters.

“Nemamo nikakvih dokaza da oni mogu proizvesti (čipove) od sedam nanometara u velikim količinama”, rekla je Raimondo na saslušanju u Predstavničkom domu američkog Kongresa, govoreći o naprednom čipu.

Od 2019. godine SAD je Huaweiju ukinuo pristup određenim alatima za izradu čipova, nazivajući Huawei sigurnosnim rizikom, što tvrtka niječe. Vlada SAD-a rekla je da Huawei predstavlja “neprihvatljive” rizike za nacionalnu sigurnost zbog prijetnje špijuniranja američkih telekomunikacijskih mreža.

Ministarstvo trgovine priopćilo je ovaj mjesec da radi na dobivanju više informacija “o karakteru i sastavu” čipa koji bi mogao kršiti trgovinska ograničenja jer su rekli da je vjerojatno napravljen s američkom tehnologijom. Raimondo je na saslušanju Predstavničkog odbora za znanost rekla da je uzrujana zbog naprednog Huaweijevog izvješća o pametnom telefonu.

Neki republikanci misle da bi Ministarstvo trgovine trebalo prekinuti sav izvoz tehnologije u Huawei i SMIC.

Predsjednici odbora za vanjske poslove, energetiku i trgovinu, oružane snage i nekoliko odbora za Kinu prošlog su tjedna pozvali Ministarstvo trgovine da prestane s dodjeljivanjem licenci Huaweiju i SMIC-u i rekli da pozivaju na dodatni pritisak SAD-a “i učinkovitiju kontrolu izvoza za naše protivnike.”

Raimondo je nakon saslušanja odbila komentirati razmišlja li o ukidanju svih licenci za Huawei.

Republikanski zastupnik Darrell Issa rekao je na saslušanju da je Raimondo bila u Kini kada je najavljen novi Huaweijev telefon.

“Bili ste u najmanju ruku šokirani lansiranjem 5G telefona”, rekao je Issa.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da ovaj mjesec američka vlada pokušava dobiti više informacija o Huaweijevom čipu.

Raimondo je također rekla novinarima da su “zabrinjavajuće” očite zabrane nekim službenicima kineske vlade da koriste iPhone uređaje.

3 Odgovora

  1. I samo tako, tenzije između Huaweia i SAD-a se nastavljaju. Šteta za firmu koja je jednom bila među najboljima na polju mobilne telefonije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari