SAD daje 35 milijuna dolara tvrtki BAE Systems za povećanje proizvodnje čipova za F-35

Pixabay.com
Čipovi, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Američko ministarstvo trgovine priopćilo je u ponedjeljak da planira dodijeliti 35 milijuna dolara tvrtki BAE Systems za učetverostručenje proizvodnje u New Hampshireu za ključne poluvodičke čipove koji se koriste u borbenim zrakoplovima F-35 i komercijalnim satelitima.

To je dio 52,7 milijardi dolara vrijednog programa subvencija za proizvodnju poluvodiča i istraživanja pod nazivom “Čipovi za Ameriku”, koji je odobrio Kongres u kolovozu 2022. godine kako bi se povećala proizvodnje čipova u SAD-u zbog zabrinutosti oko prevelikog oslanjanja na čipove iz Azije, prenosi Reuters.

Predsjednik Joe Biden rekao je u izjavi da će “tijekom sljedeće godine Ministarstvo trgovine dodijeliti više milijardi dolara za povećanje proizvodnje poluvodiča u Americi” i potaknuti istraživanje i razvoj.

Ministarstvo je priopćilo da je potpisalo neobvezujući preliminarni memorandum o uvjetima za osiguravanje 35 milijuna dolara tvrtki BAE Systems Electronic Systems, dijelu BAE Systemsa, za podršku modernizaciji Nashua, New Hampshire Microelectronics Center tvrtke.

Pentagon planira potrošiti 1,7 trilijuna dolara na program F-35 uključujući kupnju 2.500 aviona u narednim desetljećima. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da su čipovi ključni za F-15 i F-35.

“Ne želimo biti u poziciji da nas neka druga zemlja može odsjeći u trenutku krize”, rekao je Sullivan novinarima.

Ministarstvo trgovine u rujnu je izdalo pravila za sprječavanje korištenja subvencija za čipove u Kini, a u listopadu je zaustavilo isporuke naprednih čipova za umjetnu inteligenciju u Kinu.

Tvrtke poput Intela, Microna i GlobalFoundriesa su među onima koji traže značajna sredstva iz programa čipova.

Ministrica trgovine Gina Raimondo rekla je da je ovo “prva od mnogih najava o dodjeli sredstava. Očekujemo da će se tempo ovih najava ubrzati u prvoj polovici sljedeće godine.”

Projekt u New Hampshireu smanjit će cijenu budućih čipova za polovicu, više nego nadoknađujući trošak od 35 milijuna dolara, rekao je dužnosnik administracije.

Izvršni direktor BAE Systemsa Tom Arseneault rekao je u izjavi da će ovo financiranje potaknuti proizvodnju njihove mikroelektronike koja je ključna za “obrambene i svemirske sustave – od zrakoplova i satelita do vojnog GPS-a i sigurnih komunikacija”.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari