Nvidia u SAD-u pretekla Alphabet po tržišnoj vrijednosti

Pixabay.com
Nvidia, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Proizvođač čipova Nvidia nadmašio je tržišnom vrijednošću vlasnika Googlea Alphabet i zauzeo treće mjesto na američkoj ljestvici, iza Microsofta i Applea.

Nvidijina tržišna kapitalizacija porasla je sredinom ovog tjedna na 1,83 bilijuna dolara, potaknuta snažnom potražnjom za čipovima za servere s umjetnom inteligencijom (AI). Alphabetova kapitalizacija iznosila je pak 1,82 bilijuna dolara.

Cijena Nvidijine dionice porasla je za 2,5 posto, na 739 dolara. Alphabetova dionica zaključila je pak trgovinu na 145,94 dolara.

Ova tehnološka tvrtka, uz tropostotni rast dionica, pretekla je i Amazon čija je tržišna kapitalizacija iznosila 1,80 bilijuna dolara.

Samo u ovoj godini, cijena Nvidijine dionice značajno je porasla zbog interesa za umjetnu inteligenciju, i to za 49 posto. U 2023. godini, podsjeća Hina, više je nego utrostručena. Kompanija proizvodi čipove za servere s AI-jem koje koriste softverske tvrtke i pružatelji usluga u oblaku.

Nvidijini H100 čipovi tražena su roba među vodećim akterima u sektoru generativne umjetne inteligencije. Prema tvrtki za financijske usluge DA Davidson, Microsoft i Meta potrošili su lani na njih po 4,5 milijarde dolara.

Prije potreba za rad u AI sektoru, Nvidia je bila poznata po grafičkim karticama za računala za igrice.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari