Intel ulaže 100 milijardi dolara kako bi prestigao konkurente

Freepik.com
Čipovi, ilustracija, Foto: Freepik.com

Intel planira potrošiti 100 milijardi dolara u četiri američke savezne države za izgradnju i proširenje svojih tvornica nakon što je osigurao 19,5 milijardi dolara bespovratnih sredstava i zajmova, a nada se da će osigurati još 25 milijardi dolara poreznih olakšica.

Središnji dio Intelovog petogodišnjeg plana potrošnje je pretvaranje praznih parcela u blizini Columbusa, Ohio, u ono što je izvršni direktor Pat Gelsinger opisao novinarima kao “najveće mjesto za proizvodnju AI čipova na svijetu”, počevši od 2027. godine.

Intelov plan također će uključivati ​​obnovu lokacija u Novom Meksiku i Oregonu te proširenje postojećih operacija u Arizoni, gdje dugogodišnji konkurent Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) također gradi veliku tvornicu za koju se nada da će dobiti sredstva od američkog predsjednika Joea Bidena zbog želje političara da se proizvodnja naprednih poluvodiča koncentrira u SAD-u, prenosi Reuters.

Financiranje osigurano Bidenovim planom za pokretanje proizvodnje čipova uvelike će pomoći Intelu da popravi svoj oštećeni poslovni model. Naime, ova je tvrtka desetljećima bila lider u izradi najbržih i najmanjih poluvodiča, prodajući ih po vrhunskim cijenama i ulažući višak profita u daljnja istraživanja i razvoj kako bi ostali ispred svih.

No, Intel je izgubio tu proizvodnu prednost 2010-ih u korist TSMC-a, a njegove profitne marže su pale jer je smanjivao cijene kako bi zadržao tržišni udio s inferiornim proizvodima.

Još 2021. godine izvršni direktor Gelsinger najavio je plan vraćanja Intela na prvo mjesto, ali je rekao da će mu trebati potpora vlade kako bi plan bio isplativ.

Gelsinger je rekao da će oko 30 posto od najavljenih 100 milijardi dolara biti utrošeno na troškove izgradnje infrastrukture i zapošljavanja radne snage. Ostatak je predviđen za kupnju alata za izradu čipova od tvrtki kao što su ASML, Tokyo Electron, Applied Materials i KLA.

Ti će alati pomoći da se lokacija u Ohiju pokrene 2027. ili 2028., iako je Gelsinger upozorio da bi se vremenski okvir mogao promijeniti ako tržište čipova uspori. Osim bespovratnih sredstava i zajmova, Intel planira većinu kupnji izvršiti iz svojih postojećih novčanih tokova.

“I dalje će trebati tri do pet godina da Intel postane ozbiljan igrač na tržištu vrhunskih proizvođača čipova”, rekao je Kinngai Chan, analitičar u Summit Insightsu.

Međutim, upozorio je da će biti potrebno više ulaganja prije nego što Intel prestigne TSMC, dodajući da bi tajvanska tvrtka još neko vrijeme mogla ostati vodeća.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari