Nizozemske kompanije razmišljaju o selidbi u inozemstvo

Foto: Kata Pal/Pexels

Nizozemski proizvođač opreme za proizvodnju čipova ASML upozorio je da bi zbog pogoršane poslovne klime mogao preseliti u inozemstvo. Prašinu su uzvitlali planovi o izmjenama poreza koje građani podupiru dok kompanije strahuju od gubitka kvalificirane radne snage. 

Nizozemska je u proteklim godinama podigla stopu poreza na dobit, nakon vala prosvjeda i niza sudskih sporova, uključujući i onaj protiv Shella, a populističke stranke signalizirale su nakon prošlogodišnje izborne pobjede da bi mogle ponovo podići poreze, prenosi Hina.

U pripremi je i plan o smanjivanju poreznih olakšica za visokokvalificirane radnike na koje posebno računaju kompanije u tehnološkom sektoru, takozvane digitalne nomade.

Tehnološki sektor upozorava pak da bi visokokvalificrana radna snaga mogla početi zaobilaziti Nizozemsku, što bi, kako tvrde, moglo ugroziti njezin prosperitet.

„Mnoge kompanije izlistane na burzama istražuju mogućnost premještanja sjedišta u drugu zemlju. Trebale bi vam dvije ruke da ih prebrojite”, naglašava čelnica najveće industrijske grupacije u zemlji VNO-NCW Ingrid Thijssen.

Ovo upozorenje podudara se sa siječanjskom studijom SEO Economic Researcha, koju je naručilo ministarstvo financijja, a pokazala je da će trećina nizozemskih multinacionalnih kompanija razmotriti premještanje poslovanja u inozemstvo u iduće dvije godine.

Iako je samo nekolicina rekla za Reuters da bi razmotrila tu mogućnost, neki, uključujući Shell i Unilever, već su otišli iz Nizozemske. Sve tvrtke, uključujući lidere u financijskom sektoru i industriji, brine neizvjesnost u budućim vladinim mjerama, ključnim za poslovanje.

Pixabay.com
Novčanice eura, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Parlament je usvojio i prijedlog kojim bi se ograničio broj stranih studenata na nizozemskim sveučilištima i ukinule porezne olakšice za kvalificirane doseljenike, dvije važne točke za privlačenje kvalificirane radne snage.

“Ako ljudi zaključe da nisu dobrodošli, Nizozemska neće biti prva zemlja koju će gledati”, rekao je Schreurs, dodavši ipak da su još uvijek, u cjelini gledano, na dobrom glasu.

Dobavljač opreme za čipove ASM International proširio se pak nedavno u SAD, a BE Semiconductor Industries otišao je u Vijetnam. Tvrtka za isplate Adyen priopćila je da daje prednost zapošljavanju u uredima diljem svijeta u odnosu na sjedište u Amsterdamu.

Nizozemska još uvijek dobro stoji u međunarodnim poslovnim anketama, ali politika i kompanije ne slušaju jedni druge, smatra profesor strateškog menadžmenta na Sveučilištu u Amsterdamu Henk Volberda.

“Mislim da vlada mora ponovno razmisliti o fiskalnim promjenama koje su provedene u posljednje vrijeme”, rekao je Volberda.

Nizozemska se u proteklim godinama našla na popisu poreznih utočišta, privlačnih tvrtkama koje nastoje smanjiti porezne troškove preusmjeravanjem zarade.

Kroz Nizozemsku preusmjerava se oko 17 posto transakcija kojima kompanije iz cijelog svijeta pokušavaju zakloniti zaradu od poreznika, pokazalo je prošlogodišnje odne istraživanje neovisne organizacije Tax Justice Network.

Brojke se temelje na podacima OECD-a iz 2018. godine i pokazuju da je zahvaljujući Nizozemskoj od poreza zaklonjena ukupno 51 milijarda dolara, u odnosu na 19,4 milijardi u 2016., navode u organizaciji.

Novac koji se preusmjeravao kroz Nizozemsku uglavnom je stizao iz Njemačke, Belgije, Luksemburga i SAD-a, dodaju. U Nizozemskoj je sjedište oko 10 tisuća kompanija-paravana koje se koriste u prvom redu za prebacivanje zarade i zamagljivanje vlasništva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari