Hrvatska 44. na Svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti, na vrhu SAD i Nizozemska

pixabay.com
Digitalizacija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Hrvatska je pala za jedno mjesto na Svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti koju svake godine objavljuje IMD. Trenutno je tako 44. dok je na vrhu SAD, ispred Nizozemske, bivšeg lidera Danske i Švicarske.

Nakon što su prošle godine pale na drugo mjesto po prvi put od početka izdavanja WDCR-a 2017., Sjedinjene Američke Države su se ove godine vratile na čelnu poziciju sa snažnim rezultatima u sva tri segmenta: znanje, tehnologija i spremnost za buduće izazove.

Nizozemska je napredovala četiri mjesta, a odmah iza nje je Singapur, koji je prvi u tehnološkom faktoru.

Hrvatska je četrdeseta po faktoru znanja, 42. u tehnologiji, kao i lani, te pedeseta po spremnosti za buduće izazove, što predstavlja pad za dva mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Svjetske ljestvice digitalne konkurentnosti (WDCR) daju uvid u to kako različite zemlje pristupaju digitalnoj transformaciji u doba umjetne inteligencije.

Najbolja gospodarstva na ovogodišnjoj ljestvici su ona koja se mogu smatrati “digitalnim nacijama”, tj. zemlje koje omogućuju puno usvajanje digitalnih tehnologija, uključujući AI, od strane vlada, tvrtki i pojedinaca.

“Iako ne mjerimo specifične pokazatelje umjetne inteligencije, ta tehnologija stoji u središtu nekoliko podfaktora koje ocjenjujemo: talent, regulatorni i tehnološki okviri te prilagodljivi stavovi i poslovna agilnost. Na razini podataka, kvaliteta digitalne regulacije, raspoloživo financiranje za razvoj tehnologije i stupanj agilnosti poduzeća, sve su to podatkovne točke koje su uključene u umjetnu inteligenciju,” objašnjava profesor Arturo Bris, direktor IMD-ovog Svjetskog centra za konkurentnost.

Tehnologija umjetne inteligencije i briga o nacionalnoj sigurnosti u središtu su još jednog značajnog trenda koji se opaža na ljestvici: sve veći fokus na kibernetičku sigurnost.

Od 4.000 viših rukovoditelja diljem svijeta koji su odgovorili na anketu WDCR-a, samo pet posto njih je reklo da u protekloj godini nisu implementirali nikakve nove mjere kibernetičke sigurnosti.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari